Update

Zalm, Brinkhorst, Jorritsma en Vermeend voor onderzoekscommissie

Oud-ministers als Gerrit Zalm, Laurens Jan Brinkhorst, Annemarie Jorritsma en Willem Vermeend verschijnen volgende week voor een commissie van de Eerste Kamer die een parlementair onderzoek doet naar de verzelfstandiging van overheidsdiensten de afgelopen 20 jaar.

Gerrit Zalm Beeld ANP
Gerrit ZalmBeeld ANP

Andere genodigden zijn onder meer oud-vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink, SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer.

Eerder werd bekend dat de commissie wil inzoomen op de verzelfstandiging bij de Nederlandse Spoorwegen, KPN, uitkeringsinstantie UWV en op de liberalisering in de Nederlandse energiemarkt. Anders dan bij een parlementaire enquête staan de genodigden niet onder ede.

De gesprekken beginnen komende maandag. In de twee weken erna volgen nog 5 dagen met gesprekken. De Senatoren onder leiding van Roel Kuiper (ChristenUnie) horen ook een aantal (oud-) topambtenaren en (oud-) Tweede en Eerste Kamerleden en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties.

De Senatoren hopen hun rapport in het najaar te presenteren. Het is het eerste parlementair onderzoek ooit in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden