Zalm blijft aan ondanks harde kritiek AFM

Gerrit Zalm is blij dat uit het rapport van Michiel Scheltema naar voren is gekomen dat zijn betrouwbaarheid en deskundigheid buiten twijfel staan. Foto ANP Beeld
Gerrit Zalm is blij dat uit het rapport van Michiel Scheltema naar voren is gekomen dat zijn betrouwbaarheid en deskundigheid buiten twijfel staan. Foto ANP

DEN HAAG - Gerrit Zalm kan aanblijven als topman van ABN Amro, hoewel de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het oneens zijn over zijn functioneren als financieel directeur bij DSB Bank.

DNB oordeelt positief, terwijl de AFM Zalm op een aantal punten te weinig deskundigheid verwijt. Daarnaast had Zalm volgens de AFM meer de confrontatie moeten zoeken met zijn collega's in de top van DSB om de koers van de bank gewijzigd te krijgen. In een aanbeveling aan DNB stelde de AFM dat Zalm beter bij ABN Amro kon opstappen.

In een onafhankelijke toets van het werk van beide toezichthouders kiest professor Michiel Scheltema, en in zijn spoor minister Jan Kees de Jager (Financiën), voor het oordeel van DNB. Dit is ook de leidende toezichthouder als het om de positie van Zalm gaat. Scheltema vindt het oordeel van de AFM niet overtuigend en onvoldoende beargumenteerd. Hij wees er maandag op dat uit verklaringen van andere hoofdrolspelers, zoals Zalms opvolger bij DSB Frank de Grave, bleek dat confrontatie bij de toenmalige DSB-topman Dirk Scheringa ,,niet altijd de beste benadering'' was.

Tweede kamer

In de Tweede Kamer is met onbegrip op de verschillende oordelen gereageerd. De partijen vinden het niet goed dat twee financiële toezichthouders niet op een lijn zitten. De PvdA eist van hen en minister De Jager snel een eensluidende verklaring over de positie van Zalm. Het CDA vindt dat dat in de komende herbeoordelingen van voormalig DSB-bestuurders niet nog eens sprake kan zijn van een onvoldoende beargumenteerd oordeel van de AFM. ,,Dit is eens maar nooit weer'', aldus CDA-Kamerlid Elly Blanksma. De SP vindt dat Zalm moet opstappen bij ABN Amro. ,,Als een van de twee toezichthouders zegt dat hij weg moet, is eigenlijk zijn positie onhoudbaar'', aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Voormalig minister Wouter Bos (Financiën) vroeg vorig najaar om een nieuwe beoordeling van (oud-)bestuurders van DSB die nog actief zijn in de financiële sector. Daarnaast komt Scheltema volgende maand met een breed onderzoek naar de ondergang van de bank. Scheltema stelde maandag al dat DSB bij het aantreden van Zalm een ,,bank met problemen'' was. De vermogenspositie en liquiditeit stonden ernstig onder druk.

Bestruursstructuur

Ook deugde de bestuursstructuur niet met de zeer sterke positie van Scheringa, die zowel bestuursvoorzitter als enig aandeelhouder was. Bovendien was er toenemende kritiek op de wijze waarop leningen en verzekeringen werden verkocht. Toen Zalm bij DSB werd benoemd, was DNB ook juist van plan om een stille curator te benoemen om problemen bij de bank op te lossen. Dat plan werd ingetrokken, omdat zowel DNB als AFM ,,aanzienlijk meer verwachtte'' van Zalm dan van een stille curator.

Zalm reageerde maandag niet op de kritiek van de AFM. Hij zei blij te zijn dat uit het oordeel van Scheltema blijkt dat zijn betrouwbaarheid en deskundigheid buiten twijfel staan. Hij verklaarde een ,,lastige periode'' af te sluiten. ,,Ik richt nu al mijn aandacht op het integreren van ABN Amro en Fortis Bank Nederland.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden