Column

Zal Boef door een boycot anders gaan denken?

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Omdat ik meen dat er behoefte aan is, zal ik nogmaals uitleggen wat mijn bezwaren zijn tegen het boycotten van iets dat ons onwelgevallig is.

Allereerst: boycotten mag, ik roep niet op tot een verbod daartoe.

Maar ik vind het onverstandig. In het geval van Rapper Boef leg je de verantwoordelijkheid voor zijn uitspraken bij de presentatoren die hem niet meer willen draaien. Prima. Maar zal Boef daardoor anders gaan denken?

Denkt u werkelijk dat de festivals die Boef nu niet meer willen uitnodigen, dat doen omdat ze het zo verschrikkelijk vinden wat Boef heeft gezegd? Al jaren en jaren zijn gangsterrappers en hiphoppers nogal vrouwonvriendelijk, rechtstaatonvriendelijk, antisemitisch, politieonvriendelijk in de weer, en al die tijd werden ze met groot genoegen op de festivals uit­genodigd.

Ik bedoel, ze schoten elkaar aan flarden (ik meen dat bijna alle rappers onderhand zijn vermoord door rapgenoten, en menigeen brengt de rest van zijn leven door in de cel ­wegens verkrachting en ander prozaïsch gedrag), maar dat vonden de festivaldirecteuren nimmer een bezwaar.

Nu vinden ze Boef een bezwaar omdat hij door alle publiciteit niet goed meer ligt, maar dat heeft niets te maken met Boefies ultrastupide opmerkingen. Mocht Boef anders gaan denken, dan zal dat zijn omdat hij een tekort krijgt aan 'doekoe' - in zijn taal heet dat zo, geloof ik - en zo'n door commercie afgedwongen aangepast idealisme is natuurlijk fijn, maar is niet de verandering die je wilt. Je wilt discussie, je wilt argumenten, je wilt hem en zijn groep overtuigen. Je wilt inzicht!

Door een boycot worden de volgende vragen niet beantwoord: Waarom denkt zo'n koorknaap zo? Waar komt dat vandaan? Waarom is die taal en wat hij zegt zo populair? Waarom staan duizenden - ik herhaal duizenden - jongeren achter Boef?

Waarom vinden paps en mams Boef deze woordjes goed en mooi en gaven ze Boef niet een 'soejang' zoals mijnheer Holman kreeg van de oude Holman als hij 'godverdomme!' zei. Ik bedoel: een boycot geeft op deze vragen geen antwoord.

Boef is straks misschien weg, 'Womankiller' of 'Jew-hater' of 'Kopkiller Achmed' neemt zijn taak over en zal, zeker als er publiek voor is, door al die presentatoren worden gedraaid en op al die festivals worden uitgenodigd.

Op een of andere manier zijn we verliefd op hypocrisie.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden