Zal biljoen dollar VS redden?

De voorkeur gaat uit naar groene investeringen. Zo wil Obama 75 procent van de overheidsgebouwen beter isoleren, wat op den duur geld zal opleveren. Foto EPA/Michael Reynolds

Barack Obama weet wat hem te doen staat na de inauguratie morgen. ''De eerste taak voor mijn regering is mensen aan het werk te krijgen en de economie weer te laten functioneren,'' liet hij weten nadat het Congres vorige week 350 miljard dollar had uitgetrokken voor stimuleringsmaatregelen. Vrij snel na zijn aantreden komt daar naar schatting nog eens achthonderd miljard dollar bij.

Het lijkt een droom voor iedere politicus: één biljoen dollar uitgeven. Obama tempert desondanks de verwachtingen. De werkloosheid zal hoe dan ook blijven oplopen. In 2008 gingen al 2,6 miljoen banen verloren, dit jaar zullen er ondanks de overheidsinvesteringen nog eens ten minste twee miljoen werklozen bij komen, is voorspeld. ''Geweldig nieuws,'' concludeerde de econoom Steven Pearlstein sarcastisch. ''We verliezen twee miljoen banen en het kost het gemiddelde huishouden slechts zesduizend dollar.''

Obama kan daar tegenin brengen dat het aantal werklozen zonder stimuleringspakket nog veel hoger zal worden, maar de staatsschuld blijft wel groeien. De VS zal volgend jaar zeker 450 miljard dollar aan rente en aflossing kwijt zijn. Met het stimuleringspakket kan dat oplopen tot een half biljoen.

Obama wil het geld goed besteden, maar dat is vaak een probleem gebleken. 'Washington heeft wel aangetoond dat het snel geld kan uitgeven, maar niet dat ook verstandig geld kan uitgeven,' aldus het weekblad Time deze week. ''Het is moeilijk één biljoen te besteden zonder domme dingen te doen.''

Onthullingen over verkwisting, wanbeleid en fraude kunnen het vertrouwen in de stimuleringsmaatregelen snel aantasten, zowel onder de bevolking als bij de buitenlandse financiers van de schulden van de VS. Obama's economische team onder leiding van adviseur Lawrence Summers en minister Tim Geithner van Financiën is dan ook naarstig op zoek naar goede projecten.

De voorkeur gaat uit naar groene investeringen. Zo wil Obama 75 procent van de overheidsgebouwen beter isoleren, wat op den duur geld zal opleveren. Ook moeten twee miljoen woningen energievriendelijker worden. Meer is niet mogelijk, omdat er niet genoeg gekwalificeerde arbeiders zijn. Dat is een terugkerend verschijnsel: er zijn niet genoeg projecten die snel uitvoerbaar zijn en die direct resultaten opleveren voor de economie. Zelfs de milieubeweging komt niet verder dan honderd miljard aan investeringen.

Ook bij de voorgenomen investeringen in het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur is de zoektocht naar goede projecten nog steeds in volle gang.

Obama's team is verder bevreesd dat veel stimuleringsprojecten 'lange staarten' zullen krijgen. Het verhogen van uitkeringen en verlagen van belastingen stimuleert de economie, maar de praktijk leert dat politici later niet geneigd zijn dergelijke maatregelen terug te draaien. Obama wil het land niet opzadelen met te veel toekomstige lasten omdat de schulden ooit moeten worden afbetaald.

''We zullen het niet altijd goed doen,'' erkende Obama in een interview. ''Maar we moeten wel vertrouwen uitstralen en tot experimenteren bereid zijn om mensen weer aan het werk te krijgen.'' (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden