PlusAchtergrond

Zal afschuw het ooit winnen van sensatiezucht in de Britse tabloids?

De zelfmoord van presentatrice Caroline Flack heeft de discussie over Britse roddelpers weer doen oplaaien. Of er iets verandert is een tweede: tabloids horen bij Groot-Brittannië als fish and chips.

Beeld AFP

“We hebben er genoeg van,” zei de geëmotioneerde presentatrice Laura Whitmore afgelopen zondag in haar radioshow. “Aan alle paparazzi en tabloids die goedkoop willen scoren, aan alle internettrollen die zich achter hun toetsenbord verschuilen: het is genoeg geweest.”

Whitmore was een goede vriendin en collega van Caroline Flack, en had haar net opgevolgd als presentatrice van Love Island. De 40-jarige Flack was vanwege haar turbulente liefdesleven jarenlang een geliefd onderwerp in de Britse roddelpers. Dat ze kampte met depressies was geen reden voor clementie van de tabloids. Sterker nog: door haar labiele toestand was Flack een makkelijker doelwit.

Zaterdag werd Flack in haar appartement in Oost-Londen aangetroffen. Ze had zelfmoord gepleegd. En hoewel het lastig is om een direct verband tussen Flacks zelfgekozen dood en de permanente aandacht in de boulevardkranten aan te tonen, laaide de afgelopen dagen de discussie over de verantwoordelijkheid van de sensatiepers op. Niet voor het eerst, en vermoedelijk ook niet voor het laatst. Tabloids horen bij de Britten zoals fish and chips, dubbeldeksbussen en de Union Jack.

Kioskcultuur

Groot-Brittannië kent een lange traditie van boulevardkranten. Met name buiten Londen en onder lagere sociale klassen zijn kranten als The Sun, Daily Mirror en Mail on Sunday populair. En al buigen de tabloids mee met de tijdsgeest – de schaars geklede zogenoemde ‘page 3-girl is verdwenen – hun toon is door de jaren heen allerminst milder geworden.

Dit heeft onder meer te maken met de verscherpte concurrentie. De oplages van de tabloids zijn de afgelopen decennia dramatisch ingezakt: zo had The Sun midden jaren negentig nog een oplage van 4,7 miljoen, inmiddels is dit gekelderd tot 1,2 miljoen. Bovendien kent Groot-Brittannië, veel meer dan Nederland, een kioskcultuur: de losse verkoop is belangrijker dan de abonnees. Daarom proberen de tabloids elkaar elke dag af te troeven met spectaculaire nieuwtjes, ranzige roddels en vette koppen. Tabloids kunnen sterren maken en breken en zijn bovendien politiek zeer gekleurd en invloedrijk. Het is onwaarschijnlijk dat het brexitreferendum dezelfde uitkomst had gehad zonder de maandenlange agressieve leave-campagnes van de boulevardkranten.

Schandalen

De zelfmoord van Flack wordt door vele Britten aangegrepen om hun afschuw uit te spreken over de snoeiharde tabloidcultuur. Meer dan 700.000 mensen hebben inmiddels een online petitie ondertekend waarin wordt gepleit voor ‘Caroline’s Law’, een wet die het ‘bewust en meedogenloos pesten van mensen’ door media strafbaar maakt. Ook politici hebben gezegd de wetgeving voor roddelpers te willen aanscherpen.

Of het de boulevardkranten ongerust maakt is maar de vraag: ze hebben de afgelopen jaren wel voor heter vuren gestaan. In 2011 ging de stekker uit News of the World, een tabloid met een oplage van 3,2 miljoen, dat op grote schaal mensen bleek af te luisteren. Het veroorzaakte een schok, maar er veranderde weinig.

Prins Harry richtte zijn pijlen meermaals op de roddelpers, en vergeleek de manier waarop zij zijn vrouw Meghan tegemoet traden met de heksenjacht op zijn moeder Diana, die leidde tot haar dood. Zijn strijd wierp geen vruchten af: Harry is met zijn gezin naar Canada verhuisd, onder meer om af te zijn van de voortdurende aandacht van de schandaalpers.

Want hoe groot de afschuw van de sensatiepers ook is, hij lijkt het af te leggen tegen de obsessie van Britten voor al dan niet verzonnen nieuws over sterren, voetballers en het koningshuis. Het aantal keer dat de petitie voor Caroline’s law is ondertekend valt in het niet bij het aantal clicks op de websites van de tabloids die Flacks tragische dood genereerde. Het is niet uit te sluiten dat er overlap is tussen de ondertekenaars van de petitie en de miljoenen Britten die de afgelopen jaren verlekkerd lazen over de vriendjes die Flack had.

Bovendien deinzen de tabloids niet terug voor schaamteloos opportunisme: The Sun heeft inmiddels veel negatieve berichten over Flack van de site verwijderd, en van de openingspagina een online rouwregister gemaakt met tientallen berichten waarin de dood van Flack betreurd wordt.

Vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 of ga naar de website 113.nl om (anoniem) te chatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden