Plus

Zakkenrollerjager Jaime van Gastel: 'Vondelpark is walhalla voor zakkenrollers'

Het Vondelpark is niet alleen populair bij mensen die willen relaxen. Ook zakkenrollers komen er graag. Zakkenrollerjager Jaime van Gastel snapt dat wel. 'Iedereen is ontspannen en vaak al een beetje aangeschoten, dan ben je minder scherp.'

Josien Wolthuizen
Jaime van Gastel laat zien hoe makkelijk je een tas kan pakken Beeld Amaury Miller
Jaime van Gastel laat zien hoe makkelijk je een tas kan pakkenBeeld Amaury Miller

'Dat zijn nou makkelijke slachtoffers." Jaime van Gastel (45) wijst op een koppeltje, vermoedelijk toeristen, op een bankje in het Vondelpark. Hij zit een kwartslag gedraaid en is verdiept in zijn telefoon, zij ligt op zijn schoot met haar ogen dicht. Een tas met spullen staat ernaast.

Veel moeite hoeft Van Gastel, die zich op verzoek van de politie tijdens zijn werk in verschillende winkels heeft verdiept in de werkwijze van zakkenrollers, niet te doen om de tas te pakken te krijgen. Hij loopt achterlangs en steekt zijn hand uit. "Makkie hè?" zegt hij triomfantelijk als hij even later terugkomt. Zonder tas overigens, want hij was bang dat de toerist het door zou hebben en hem naar de strot zou vliegen.

Smartphone in zicht
Nog geen twee minuten later wijst hij op een vrouw die in haar eentje op een kleedje op het grasveld ligt, naast haar een glimmende smartphone vol in het zicht. "Ook al zo'n makkelijk slachtoffer," zegt Van Gastel hoofdschuddend. Omdat zakkenrollers bijna nooit alleen werken, moet de verslaggever van dienst hem deze keer helpen.

De tactiek is als volgt: de één leidt het slachtoffer af en zorgt dat ze de andere kant op kijkt, de ander pakt de telefoon.

Zo simpel? Ja, zo simpel. Van Gastel houdt het toestel triomfantelijk in de lucht, de vrouw verbouwereerd achterlatend. En dan is zijn 'handlanger' niet eens ervaren. Als hij het 'slachtoffer' naderhand vertelt wat er zojuist is gebeurd, bedankt ze hem stamelend. Ze had geen seconde stilgestaan bij de mogelijke aanwezigheid van zakkenrollers.

Topje van de ijsberg
Toch zijn die er veelvuldig. In de veiligheidscijfers van stadsdeel Zuid steekt het Museumkwartier, waar het Vondelpark bij hoort, met kop en schouders boven andere wijken uit als het gaat om het aantal aangiftes van zakkenrollerij - 301 in 2015, 206 in 2016 met pieken in de zomermaanden.

Het stadsdeel stelt dat dit het topje van de ijsberg is, omdat veel mensen geen aangifte doen van zakkenrollerij. Om deze cijfers terug te dringen, houdt het stadsdeel morgen een actie om mensen erop te wijzen dat ze hun spullen goed moeten bewaken.

Van Gastel is niet verrast dat het Vondelpark, vooral bij mooi weer, een geliefde werkplek is van zakkenrollers. "Het is druk. Daar houden zakkenrollers van, omdat ze in menigtes minder opvallen. Iedereen is blij en ontspannen, vaak ook al een beetje aangeschoten van de wijn. Dan ben je minder scherp op je spullen en een makkelijke prooi. O man, als ik hier een keer op jacht ga, dan heb ik zo beet. Het is hier echt peanuts."

Relaxende parkbezoekers
Het duurt nog geen twee minuten of zijn voorspelling komt uit. "Kijk, kijk! Daar loopt er één." Van Gastel wijst op een ietwat slungelige man in slonzige kleding, die gehaast door het park loopt. Met de blik van een havik loert de man naar spullen van relaxende parkbezoekers. Van Gastel: "Je ziet het. Hij kijkt constant om zich heen. Aan alles kun je zien dat hij verder niks in het park heeft te zoeken."

'Het is druk. Daar houden zakkenrollers van' Beeld Amaury Miller
'Het is druk. Daar houden zakkenrollers van'Beeld Amaury Miller

Als de man de bocht om is, gaat Van Gastel achter hem aan, maar hij heeft pech. De man heeft hem vermoedelijk al gezien en is op een bankje gaan zitten. "Hij kent mij en ik hem. Ik zie hem vaak bij het Centraal Station."

Volgens Van Gastel hebben zakkenrollers talloze trucs om hun slachtoffers spullen afhandig te maken. De afleidingstruc die hij bij de dame op het kleedje gebruikte is er maar één van.

Een andere populaire truc: met een sjaal of jas over de arm naast iemand op een bankje gaan zitten. Met de andere hand - die door de jas of sjaal uit het zicht is - vissen ze spullen uit tas of jaszak.

Wat levert een dagje zakkenrollen op? "Op een goede dag kunnen ze hier zeker 1000 euro verdienen. Toeristen, vooral Aziaten, hebben vaak veel geld op zak. En een iPhone kunnen ze verpatsen voor 200 euro. Dat doen ze bij telefoonwinkels rond het Damrak. Daar krijgen ze het geld handje contantje."

'Op een goede dag kunnen ze hier zeker 1000 euro verdienen' Beeld Amaury Miller
'Op een goede dag kunnen ze hier zeker 1000 euro verdienen'Beeld Amaury Miller
Jaime van Gastel bijgestaan door 'handlanger' Josien Wolthuizen Beeld Amaury Miller
Jaime van Gastel bijgestaan door 'handlanger' Josien WolthuizenBeeld Amaury Miller

Radar voor dieven

Jaime van Gastel uit Almere jaagt al 23 jaar op zakkenrollers. Hij begon ermee toen hij als manager aan de slag ging in een schoenenzaak op de Nieuwendijk. De politie vroeg hem een oogje in het zeil te houden, omdat er veel werd gestolen van winkelend publiek. "Zo ontwikkelde ik een soort radar voor die gasten. Op een gegeven moment ging ik er ook buiten werktijd op letten."

Sinds kort maakt Van Gastel video's van zijn jacht op zakkenrollers. Omdat die ook te zien zijn op Dumpert heeft Van Gastel inmiddels een aardige fanbase opgebouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden