Zakkenrollerjager in Amsterdam groot succes op YouTube

Al jaren struint Jaime van Gastel de straten van Amsterdam af, op zoek naar zakkenrollers. Maar recent besloot hij zijn hobby op YouTube te zetten. Met succes. Al meer dan 100.000 mensen keken mee hoe hij de dieven opjaagt.

Nouschka van der Meijden
Jaime van Gastel heeft al geholpen bij de arrestatie van meer dan 400 zakkenrollers Beeld Jaime van Gastel
Jaime van Gastel heeft al geholpen bij de arrestatie van meer dan 400 zakkenrollersBeeld Jaime van Gastel

Slechts vier filmpjes zijn er nog maar te vinden op het YouTube-kanaal van Jaime van Gastel. Maar samen zijn ze wel goed voor meer dan 135.000 views en 2500 abonnees.

Op de filmpjes zie je van Gastel in actie. Bij de tram of in een winkel weet hij ze meteen te herkennen: zakkenrollers. Vanaf het moment dat hij ze ziet zet hij zijn camera aan. Fluisterend op afstand wijst hij de verdachten aan, belt de politie en blijft filmen totdat de daders in de boeien zijn geslagen.

Uniek talent
Van Gastel, die in Almere woont en daar manager van een winkel is, pakt een keer per week de trein naar Amsterdam. "Ik begin dan 's ochtends vroeg en loop langs alle drukke plekken in de stad. Tussen al die honderden mensen zoek ik de winkeldieven en zakkenrollers."

Het is een hobby die ontstond toen hij nog voor een schoenenzaak in de Kalverstraat werkte. "Ik merkte dat er allerlei tassen verdwenen. Daar ging op letten." Al snel bleek dat de winkelmanager een talent had voor het spotten van winkeldieven. Een groot talent.

Betrapt voordat ze toeslaan
"Als ik na mijn werk door Amsterdam liep zag ik het ook overal gebeuren." Van Gastel kreeg het nummer van het doelgroepenteam van de politie, dat zich onder andere bezighoudt met het opsporen van zakkenrollers. Inmiddels helpt hij hen al 16 jaar.

"Mijn talent is dat ik de zakkenrollers al herken voordat ze hebben toegeslagen. Ze bewegen anders, ze kijken anders. Dan weet ik: hier klopt iets niet. Dan geef ik het signalement aan de politie door en maken zij de zaak af. 99,9% van de tijd zit ik goed."

Meer dan 400 dieven in de boeien
Voor de politie lijkt Van Gastel een waardevolle assistent. "Het is natuurlijk gek om zoiets over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik inmiddels al bij de arrestatie van 400/500 dieven heb geholpen."

"Ik vind het gewoon heel stoer om hierbij te kunnen helpen," zegt Van Gastel. "En toen dacht ik: misschien vinden mensen het ook wel stoer om hier naar te kijken." De zakkenrollerspotter hoopt dit jaar nog vele nieuwe video's op zijn kanaal te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden