Zakenvrouw steekt 1,5 miljoen euro in nieuw Tattoo Museum

Een weldoener die rijk is geworden met projecten voor kanslozen, heeft anderhalf miljoen euro gestoken in het nieuwe Tattoo Museum van Henk Schiffmacher, dat volgende week opengaat.

Henk Schiffmacher. © Jean-Pierre Jans Beeld
Henk Schiffmacher. © Jean-Pierre Jans

Zo krijgt 'verspilde overheidssubsidie', aldus zakenvrouw Jeannette Seret, toch nog een bestemming: ze wil jaarlijks driehonderd mensen resocialiseren met werk in het nieuwe museum aan de Plantage Middenlaan.

Komende zaterdag wordt in twee stadsvilla's en een groot gebouw op het achterterrein de Schiffmachercollectie voor publiek toegankelijk. De internationaal vermaarde Amsterdamse tattookoning (59) krijgt dankzij Seret de kans zijn verzameling, opgebouwd in veertig jaar, tentoon te stellen in een museum dat de cultuur van tattookeldertjes ontstijgt. De collectie - tatoeageparafernalia, rariteiten, kunst, boeken, prenten, foto's en tribale gebruiksvoorwerpen en snuisterijen - beslaat tweeduizend vierkante meter.

Seret (68) is directeur van Partners aan het Werk BV, een bedrijf dat alleen al in Amsterdam ongeveer drieduizend mensen onderbracht in re-integratieprojecten. Gemeentes betaalden goud geld aan bedrijven om 'de betonnen kaartenbakken' van de sociale dienst aan te pakken. 'Daar zijn miljoenen mee weggegooid,' erkent Seret.

Sinds februari steekt de overheid geen cent meer in mensen die kansloos worden geacht, maar Seret, die het gehele complex voor tien jaar heeft gehuurd, besloot al eerder het lot van haar doelgroep in eigen hand te nemen.

Een toevallige ontmoeting met Schiffmacher zorgde voor 'het eurekamoment', zegt Seret: 'Zijn doel, het ontsluiten van zijn verzameling, is mijn middel. In het museum zijn veel taken te verrichten waarmee mensen een begin kunnen maken met terugkeer in de samenleving.' Ze beschouwt het museum als een commerciële onderneming, die zich bedruipt als er 150.000 bezoekers per jaar komen.

Het museum, dat een eigen restaurant, werkplekken voor internationale tatoeëerders, een bibliotheek, een boekwinkel en een productielijn voor tattoobenodigdheden heeft, gaat 5 november open. (Albert de Lange)

Lees vandaag in Het Parool: 'Ik heb het vege lijf ten dienste van mijn verzameling gesteld'
Amsterdam heeft er vanaf volgende week zaterdag, Museumnacht, een spectaculair museum bij. Op de Amsterdamse Plantage Middenlaan opent het Tattoo Museum. De enorme Schiffmachercollectie komt uit de dozen, met dank aan verspilde subsidie.

Foto Jean-Pierre Jans
Jeanpierrejans.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden