Plus

'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede

Prins Bernhard jr. (47) heeft privé en met zijn bv's 349 adressen in Amsterdam en is daarmee een van de grootste vastgoedbonzen. De verhuur gaat niet altijd even netjes.

Michiel Couzy en Maarten van Dun
Prins Bernhard jr. Beeld anp
Prins Bernhard jr.Beeld anp

Het was een buitenkans voor de zes studenten: een woning van 137 vierkante meter in Amsterdam-West, met zes kamers en een tuin. De lange zoektocht naar een geschikte kamer had eindelijk resultaat.

Tijdens de bezichtiging bleek de woning weliswaar niet goed onderhouden en bleken de kamers van acht vierkante meter wat klein voor een maandhuur van 2600 euro, maar goed, je kunt in Amsterdam geen al te hoge eisen stellen. Bovendien konden ze de huur delen door zes.

Zes huurders
Maar dan krijgen ze de voorwaarden onder ogen. Hun contactpersoon mailt dat bewoning door meer dan twee personen niet is toegestaan volgens de Amsterdamse regels rond woningdelen. Maar dat is geen obstakel. Het voorstel is om dan maar twee van de zes huurders officieel in te schrijven.

In de mailcorrespondentie wordt dat als volgt omschreven: 'De huisbaas wil alleen weten van twee huurders en wat jullie doen na ondertekening van het huurcontract, mogen jullie zelf weten. Of dat met vier, vijf of zelfs zes personen in het appartement is: dat is aan jullie.'

De huisbaas wil namelijk, zo staat letterlijk in de mail, 'geen confrontatie met de overheid'.

'Agency fee'
Deze mail is van een makelaar en betreft een huis van prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, neef van de koning, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en lid van de koninklijke familie. Hij heeft de woning met drie vrienden in handen, het beheer is uitbesteed.

De tussenpersoon stelt een constructie voor die ervoor moet zorgen dat de te grote groep huurders 'uit het zicht van het stadhuis blijft', zoals het letterlijke citaat luidt.

De ouders van de studenten, die garant moeten staan, zijn onaangenaam verrast. En dan stuiten ze ook nog op de voorwaarde dat de huurders, naast een waarborgsom van een maand huur, ook nog een 'agency fee' moeten betalen van 2600 euro. Nog voordat maar een nacht is geslapen, moeten de ouders dus een kleine 8000 euro overmaken.

Sleutelgeld
Zulk sleutelgeld is helemaal niet toegestaan. Huurders kunnen dit bedrag weer terugeisen, zo heeft de rechter bepaald. De ouders haken af. "Het zaakje stinkt," zegt een van hen. De teleurstelling onder de zes studenten is groot. Ze moeten op zoek naar een ander huis.

Een rondje langs meer huizen in het privébezit van de prins maakt duidelijk dat ook elders de regels worden overtreden; te grote groepen in één woning, die ook nog eens sleutelgeld hebben betaald.

De studenten die de deur opendoen - detail: opvallend vaak in kamerjas om half één 's middags - vertellen dat hun contactpersoon heeft gezegd dat ze zelf mogen weten met hoeveel personen ze in het huis gaan wonen, ook al overtreden ze hiermee de Amsterdamse regels. "Wij gaan dat heus niet controleren, zeggen ze dan."

Bernhard van Oranje-Nassau, geconfronteerd met deze praktijken, laat weten maatregelen te nemen.

'Ongewenste effecten'
Een ouder echtpaar dat een bovenwoning huurt van de prins is tevreden over de service, maar de dame en heer zien de buurt veranderen door de komst van groepen studenten. "Dit was oorspronkelijk een buurt met gezinnen, mensen die elkaar kennen. Het karakter verandert door de verhuur aan groepen studenten en dat vinden we jammer."

Hiermee snijdt dit echtpaar het maatschappelijk debat aan dat momenteel woedt over de rol van beleggers op de Amsterdamse woningmarkt.

Wethouder Laurens Ivens wijst op de 'ongewenste effecten' van de opkomst van deze huizenkopers met diepe zakken: een opdrijving van de toch al hoge huizenprijzen, een groeiende kloof op de woningmarkt tussen zij die hebben en zij die een huis niet meer kunnen betalen.

Saillant
De gemeenteraad eist onderzoek en maatregelen. Op hun beurt wijzen beleggers naar de grote voorraad sociale woningbouw en naar de gemeente, omdat die lang onvoldoende zou hebben gedaan om de ontwikkeling van betaalbare woningen mogelijk te maken.

null Beeld anp
Beeld anp

Prins Bernhard is met zijn vastgoedportefeuille een van de belangrijkste beleggers in de stad. Dat een lid van de koninklijke familie zo actief is, is volgens sommige opiniemakers extra saillant; zou een prins niet wat meer oog moeten hebben voor de maatschappelijke gevolgen? En is dat streven naar rendement wel gepast?

Gerenoveerd en gemoderniseerd
Bernhard van Oranje-Nassau heeft als privépersoon 102 adressen in Amsterdam op zijn naam staan. Dit zijn huizen of winkelpanden. Maar in de kerstboom van vennootschappen die hij bestuurt, zijn nog veel meer vastgoedobjecten ondergebracht, blijkt uit onderzoek. In totaal heeft de prins, zakelijk en privé, 590 Nederlandse adressen in eigendom, waarvan 349 adressen in Amsterdam.

Het vastgoed bezit prins Bernhard met zijn zakenpartners Menno de Jong (47) en Coen Groeneveld (41). Samen zijn zij sinds oudjaarsdag 2010 eigenaar van Pinnacle BV, waaronder veel meer bedrijven vallen. Voormalig zakenpartner Paul-Louis Napoleon Mol (47) stapte drie jaar geleden uit het bedrijf, maar met hem zit Bernhard nog wel in het vastgoed.

Pinnacle is een succesvolle projectontwikkelaar, die door heel Nederland vastgoedprojecten ontwikkelt. Verouderde kantoorcomplexen en winkelcentra worden door Pinnacle gerenoveerd en gemoderniseerd.

Voormalig Shellcomplex
Het Amsterdamse vastgoed van de prins, privé en via bv's, bestaat vooral uit woningen. Bernhard en zijn zakenpartners hebben een voorkeur voor buurten in West die in opkomst zijn. De zakenlieden bezitten aanzienlijke delen van woonwijken in Bos en Lommer, met bijvoorbeeld panden in de straten rond de Admiraal de Ruijterweg.

Meestal gaat het om hele panden die zijn gesplitst in appartementen, maar de prins en zijn compagnons bezitten ook losse etages. Het privévastgoed van Bernhard bevindt zich ook elders in de stad, zoals in De Pijp.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

In de Muiderstraat, uitkijkend op de Portugees-Israëlietische Synagoge, staat vlaggenschip Pinnacle Tower, dat op naam staat van het vehikel van Bernhard en zijn zakenpartners: een luxe kantoorcomplex waar kantoorruimtes flexibel te huur zijn.

Herontwikkeling
Aan de Haarlemmerweg ontwikkelt Pinnacle de ruim 60.000 vierkante meter van het voormalig kantoor van ING tot een wooncomplex, dat volgens de plannen moet uitgroeien tot 'een aantrekkelijk woongebied dat mooi aansluit op het Westerpark en de omliggende buurten van West'. De gemeente was enthousiast over de voornemens van Pinnacle. Rond 2020 zullen tussen de 700 en 900 woningen worden opgeleverd, waarvan de helft koopwoningen.

Buiten Amsterdam bezitten de vennootschappen van Bernhard en co nog een kleine zestig objecten, waarvan 49 appartementen in een voormalig Shellcomplex in Den Haag. Verder doet Pinnacle de herontwikkeling van de verouderde gebouwen op het Stationsplein van Haarlem. Ook zijn er winkelcentra in Houten en Rotterdam en een flatgebouw in Wassenaar.

Het moge duidelijk zijn: dat de prins ondernemer is, wisten we al. Maar hij is, in alle stilte, uitgegroeid tot een projectontwikkelaar van formaat.

Lees ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt

Reactie

Bernhard van Oranje-Nassau laat via zijn woordvoerder weten dat hij het beheer van zijn vastgoed heeft uitbesteed aan een professionele partij, met de opdracht dat volgens de regels te verhuren. Hij is daar verder niet bij betrokken. Als mede-eigenaar zal hij tot op de bodem uitzoeken of regels worden overtreden en ingrijpen als dat het geval is. Ook zal hij onderzoek doen naar de makelaar met wie huurders contact hebben. Zijn rol is die van passieve investeerder die zijn geld in onroerend goed belegt als pensioenvoorziening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden