PlusMijn Amsterdam

Zakenman Won Yip: 'Ik relax op mijn dakterras op de Dam'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Zakenman Won Yip.

Mijntje Klipp
Won Yip: 'Bij ons is iets te veel welvaart. Een idee voor een zomeruitje hoor ik graag' Beeld Tammy van Nerum
Won Yip: 'Bij ons is iets te veel welvaart. Een idee voor een zomeruitje hoor ik graag'Beeld Tammy van Nerum

Vakantiegevoel in Amsterdam

"Ik werk en woon hier, dus als ik al een vakantiegevoel heb, komt dat doordat ik verschillende talen hoor van de mensen met wie ik werk."

Terras

"Dan noem ik het terras op de Dam, van Majestic. Ik ben er de eigenaar van en lunch er graag. Het uitzicht op het monument en het Paleis is natuurlijk uniek."

Festival

"Dat is mijn ding niet. Te groot en te moeilijk. Ik ben niet zo'n kuddedier. Die muntjes die je moet kopen voor drank - een verschrikking. In Amerika is dat logistiek veel beter geregeld. Hier is het geklooi. Dan kost iets ook nog bijvoorbeeld 3,5 muntje. Moet je zo'n muntje doormidden breken. Wat een armoe. Als je contant mag betalen, kun je nog eens een fooitje geven. Krijg je tenminste een glimlach van het personeel."

Zomeruitje met de kinderen

"Dat hebben we niet. Varen is heel normaal, want we hebben een boot. Die grachten blijven er hetzelfde uitzien, ook na honderd keer. Ik sponsor Artis, dus daar kunnen de kinderen altijd heen. Bij ons is iets te veel welvaart. Als je een idee hebt, hoor ik het graag."

Koelste plekje

"Thuis op de Dam, met de airco aan."

Relaxen in de buitenlucht

"Voornamelijk op mijn dakterras op de Dam, rustig tafelen met uitzicht. Dat komt overigens niet vaak voor; ik leef buiten de deur. Als ik mijn koelkast opentrek, gaat alleen het licht aan; verder is ie vrijwel leeg."

Park

"Vroeger het Vondelpark, toen had ik nog een hond. Of het Amsterdamse Bos. Nu kom ik bijna nooit meer in parken. Ik vind ze sjofel, ze moeten nodig worden gefatsoeneerd."

Beste ijssalon

"IJscuypje, met ijs waar ik zin in krijg als ik eraan denk. Mijn favoriete smaken zijn hazelnoot en vanille."

IJscuypje Beeld Tammy van Nerum
IJscuypjeBeeld Tammy van Nerum

Favoriete Amsterdammer

"Dat was Eberhard van der Laan, zonder twijfel de beste burgemeester die ik heb mogen meemaken. Moet ik iemand bij leven noemen? Dan Wouter Bos, die vind ik ook toegankelijk en praktisch. Of Femke Halsema dat is? Ik geef haar het voordeel van de twijfel."

Vervoermiddel

"Ik heb net al mijn auto's verkocht: drie Mercedessen. Als je hier en woont en werkt, heeft een auto totaal geen zin. Ik loop en neem anders een taxi of een fietstaxi. Zelf fietsen? Nee, Amsterdam heeft al fietsers genoeg."

Mooiste fontein

"Die voor hotel Américain, maar dat komt wellicht door dat romantische verhaal erachter; dat de renovatie is bekostigd uit een legaat van een particulier."

Fontein hotel Américain Beeld Tammy van Nerum
Fontein hotel AméricainBeeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

"Ik woon sinds 1990 op de Dam en weet niet beter. Het is de laatste jaren wel een stuk drukker geworden, maar het is te doen. Bovendien heeft de gemeente daar zelf invloed op: ze heeft de maximale verhuurtermijn van Airbnb gehalveerd, van 60 naar 30 dagen, maar dan houd je de overlast. Het zou naar 0 dagen moeten, met een dwangsom van 25.000 euro als je toch verhuurt. Dan toon je lef en werkt het pas. Maar dan ook wel goed handhaven."

Een zwoele zomeravond met

"Daar geef ik geen antwoord op, want dan krijg ik ruzie met mijn vrouw. Wie ik ook noem, het is toch nooit goed."

Zwemmen

"Meestal bij mijn huis in Goes in Zeeland. We wonen daar aan het water en hebben een aanlegsteiger. Zwemmen hier zit niet in mijn systeem; Amsterdam is een werkstad voor mij."

Eten in de buitenlucht

"Bij Sushisamba, aan het water bij Holland Casino. Daar heb je een unieke mix van Japanse, Braziliaanse en Peruaanse keuken en cultuur, met muziek, kunst en design. Ik heb een heel brede smaak: ik hou van muziek van André Hazes junior, maar net zo goed van die van Paul Simon."

Sushisamba Beeld Tammy van Nerum
SushisambaBeeld Tammy van Nerum

Lekkerste zomerdrankje

"Moët Ice: het drinkt lekker weg en je mag ermee worden gezien."

Mooiste plek aan het water

"Pontsteiger, waar ik bovenin ga wonen. Ik heb daar straks een spectaculair uitzicht over de stad."

Pontsteiger Beeld Tammy van Nerum
PontsteigerBeeld Tammy van Nerum

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden