Zaken Holleeder, Endstra en Passage dreigen verstrengeld te raken

De liquidatiezaak tegen Willem Holleeder, de Amsterdamse liquidatiezaak Passage en het proces rond de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra raken verstrengeld in een gordiaanse knoop.

Paul Vugts
null Beeld Juan Vrijdag
Beeld Juan Vrijdag

Wat zich na de arrestatie van Willem Holleeder liet vrezen, begint zich te voltrekken. Zijn strafzaak rond (momenteel) zes moorden in de Amsterdamse onderwereld raakt in de knoop met het slepende hoger beroep in de grote liquidatiezaak Passage (vijf moordzaken waarin zeven slachtoffers vielen) en het ook al jaren doormodderende proces rond de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra dat in november zijn apotheose moet krijgen in de Amsterdamse rechtbank.

Lijnen naar Holleeder
In al die zaken spelen leidende figuren uit de zogeheten Hollandse Netwerken binnen de Amsterdamse onderwereld de hoofdrollen. Hoewel hij alleen in de eerstgenoemde zaak centraal staat, leiden ook in de andere processen vele lijnen naar Holleeder. Zijn gewezen misdaadpartner Dino Soerel is een hoofdverdachte in liquidatiezaak Passage. De verdachten van de liquidatie van Willem Endstra zouden de moordopdracht van Holleeder hebben gekregen.

Dus is er overlap. Dezelfde getuigen zijn belangrijk, verdachten uit de ene zaak getuigen in de andere. Nu het hoger beroep in de Passagezaak is hervat na de zomervakantie (dinsdag, gisteren en vandaag) en in
Holleeders zaak volgende week vrijdag weer een inleidende zitting is, komen de rechtbank en het gerechtshof voor grote beslissingen te staan.
Zussen Sonja en Astrid Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog, bijvoorbeeld, moeten in zowel het proces tegen Holleeder als in Passage getuigen. Het Openbaar Ministerie wil ze niet belasten met eindeloze, ongelimiteerde verhoorsessies over dezelfde gebeurtenissen. Dus vragen de Passageaanklagers de 'zware, emotioneel belastende' verhoren 'te concentreren'.

Megazitting
De officieren van justitie in Holleeders zaak, die nog in een pril stadium verkeert, willen de drie in december door de rechtbank laten verhoren. De aanklagers in het hoger beroep van Passage willen dat alle procespartijen in Passage bij die verhoren aansluiten. Dat zou een ongekende megazitting opleveren voor de rechtbank én het hof - en dan kan de vraag opdoemen wie de regie heeft. Stel dat de rechtbank, pakweg, een vraag van een advocaat wil beletten, maar het hof het wél nodig vindt dat die vraag wordt beantwoord?

Het is ook denkbaar dat de getuigen eerst door de rechtbank worden verhoord in Holleeders zaak en direct aansluitend in Passage, maar dan dreigen vragen alsnog dubbel te worden gesteld en dreigt tijdgebrek. Als gelijktijdige of meteen opeenvolgende verhoren niet werkbaar blijken, willen de aanklagers in Passage dat de drie vrouwen in het hoger beroep achter gesloten deuren worden verhoord - wat op vele bezwaren stuit en indruist tegen de openbaarheid van de rechtspraak die niet zomaar met voeten mag worden getreden.

Hidir K.
Aangezien het nooit eerder voor kwam dat twee of zelfs drie processen verstrengeld raakten, wordt het hoe dan ook pionieren.
Dat geldt ook rond het verhoor van Hidir K., de Turks-Amsterdamse crimineel die in een beschermingsprogramma zit sinds hij heeft verteld dat Holleeder, Soerel en de inmiddels geliquideerde Stanley Hillis een drie- manschap vormden dat moordopdrachten gaf, ook voor de moord op handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman. Hidir K. wordt op 4 en 5 november door de rechtbank verhoord in de zaak over de liquidatie van Willem Endstra.

Omdat zijn relaas ook voor Passage van belang is - waarin de moorden op Houtman en diens vriend Thomas van der Bijl ook op de aanklachten staan - willen de officieren in de zaak Passage dat alle procespartijen bijvoorbeeld via een videoverbin- ding kunnen meekijken met dat ver- hoor. Daarna zou K. op 9 november in Passage kunnen worden verhoord, vinden de aanklagers.

Advocaat Nico Meijering van (hoofd)verdachten in zowel Passage als de zaak rond de moord op Endstra noemde de noodgrepen gisteren 'een onbegaanbare weg'. Ook andere raadslieden zijn kritisch.
Zo zijn in de drie zaken vele lastige hobbels te nemen en wordt het al- maar ingewikkelder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden