Zakelijk directeur Stedelijk weg

Foto GPD/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Toine van der Horst stapt na ruim een half jaar op als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum. Hij wordt niet opgevolgd; zijn taken worden vanaf half december intern waargenomen.

Het museum stelt dat Van der Horst zelf het besluit heeft genomen om zijn functie zo snel alweer neer te leggen. ''Hij constateert na zeven maanden dat de functie niet heeft gebracht wat hij ervan had verwacht en trekt zijn conclusies.''
De bedrijfseconoom, die eerder werkte voor het omroepbedrijf NOB en uitgeverij VNU, weet nog niet wat hij nu gaat doen. Waarschijnlijk vestigt hij zich als zelfstandig adviseur in de culturele sector.

Van der Horst (1958) werd half april aangesteld om algemeen directeur Gijs van Tuyl terzijde te staan bij het versterken van de commerciële activiteiten van het museum.

Hij was specifiek aangetrokken om het museum creatiever te maken op het gebied van commercieel ondernemen. Ook moest hij de financiële middelen door middel van fondsen- en sponsorwerving versterken.

Die taken worden straks overgenomen door verschillende projectmanagers binnen en buiten het museum.

Het Stedelijk Museum Amsterdam is sinds 2006 verzelfstandigd, ook financieel. De begroting steunt nog altijd voor het overgrote deel op subsidie, maar het museum moet meer dan vroeger zelfstandig inkomsten verwerven uit de kaartverkoop en relaties met sponsors.

Volgens ingewijden boterde het niet tussen Toine van der Horst en algemeen directeur Gijs van Tuyl. Van der Horst zou zich te veel bemoeien met de bedrijfsvoering in het algemeen.

Het Stedelijk Museum ontkent dit. Van Tuyl wil geen commentaar leveren op het snelle vertrek van de zakelijk directeur. Ook Van der Horst houdt het slechts bij een korte verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden