'Zakdoekjeleggers' steeds vaker gezien in regio Amsterdam

In Amsterdam en omstreken worden de laatste tijd steeds vaker 'zakdoekjeleggers' gezien: leden van professionele bedelnetwerken die behoorlijk hardnekkig kunnen zijn.

Maxime Smit
'Vooral station Sloterdijk is een populaire plek, evenals het treintraject tussen Amsterdam en Haarlem.' Beeld anp
'Vooral station Sloterdijk is een populaire plek, evenals het treintraject tussen Amsterdam en Haarlem.'Beeld anp

In de trein van Den Haag naar Amsterdam duiken ze op een zondagmiddag even na station Haarlem op: een jongeman en een vrouw in spijkerbroek en op gympen. Ze leggen bij ieder bankje een pakje zakdoekjes neer. Erbij zit een briefje waarin in gebrekkig Nederlands en Engels staat dat ze werkloos zijn en om wat geld vragen voor hun twee kinderen.

In ruil voor 'een klein geldbedrag naar keuze' mag je de zakdoekjes houden. Na het neerleggen van de briefjes lopen ze door om een minuut later te komen 'collecteren'.

Zakdoekjeleggers zijn leden van georganiseerde bedelgroepen uit Midden- en Oost-Europa, zegt de politie. Amsterdam ziet er de afgelopen maanden plotseling een heleboel. Vooral station Sloterdijk is een populaire plek, evenals het treintraject tussen Amsterdam en Haarlem.

Boete van 90 euro
"Het is een rondreizend circus," zegt een woordvoerder van de politie, die mensen op het hart drukt geen geld te geven. "Bedelen is strafbaar en als je de zakdoekjes aanpakt en vervolgens geen geld geeft, kan er vervelend gereageerd worden." In enkele gevallen is melding gedaan van zakkenrollerij.

De truc met de zakdoek lijkt de afgelopen tijd vaker voor te komen, zegt een woordvoerder van de NS. Vorig jaar gebeurde het veel op het traject tussen Roosendaal en Rotterdam. Volgens de politie gebeurt het ook langs autosnelwegen, bijvoorbeeld bij pompstations.

Wie er in de trein mee te maken krijgt, wordt aangeraden een conducteur te zoeken of een bericht naar de klantenservice van de NS te sturen. Zakdoekjeleggers krijgen als ze betrapt worden een boete van negentig euro voor overlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden