Reportage

Zag liquidatiedoelwit Benaouf A. wat hij zegt te hebben gezien?

De rechtbank ging kijken op de plek waar eind 2012 de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt losbarstte. Kan doelwit Benaouf A. hebben gezien wat hij zegt te hebben gezien?

Op de Van Rappardstraat en Van Bossestraat staat de Audi klaar die op die bewuste avond in december 2012 door de schutters is gebruikt. Beeld Elmer van der Marel
Op de Van Rappardstraat en Van Bossestraat staat de Audi klaar die op die bewuste avond in december 2012 door de schutters is gebruikt.Beeld Elmer van der Marel

Daar staat-ie dan. De grijze Audi RS4, de originele, van waaruit in de avond van 29 december 2012 met grof geschut het vuur is geopend op crimineel Benaouf A. Die was met een kennis de Van Rappardstraat in de Staatsliedenbuurt in gewandeld - tussen de Van Bossestraat en het Van Bossepad. De Audi was komen aanstuiven, de inzittenden hadden onmiddellijk salvo's afgeschoten, ook dwars door de voorruit.

Naast de Audi staat deze dinsdagavond een bont gezelschap van rechters, officieren van justitie, een politiefotograaf en advocaat Rutger Lonterman, die de rechtbank om een zogeheten schouw heeft verzocht. De rechters moeten op de onheilsplek zelf kunnen zien dat A. zijn cliënt nooit kan hebben herkend - in alle snelheid, in het donker, in paniek. Het ploegje is druk met paperassen, waaronder de situatieschets die Benaouf A. voor de politie heeft gemaakt van de openingsscène van de wildwestschietpartij.

Waar A. aan de dood ontsnapte door in het water langs het Van Bossepad te springen, tussen de woonboten, werden zijn metgezellen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) afgemaakt op straat.

Popeye
In Marokko kreeg Hamza B. twintig jaar cel als bestuurder van de Audi. Op 23 maart begint de strafzaak tegen de twee andere vermoede inzittenden: Adil A. en Anouar B., alias 'Popeye'. Cruciaal in de zaak tegen die laatste is de bewering van Benaouf A. dat hij 'Popeye' herkende op de bijrijderstoel.

'Anouar B., die ook wel Popeye wordt genoemd, heeft het gedaan. Ik heb hem gezien,' vertelde A. de politie. 'Hij had toen nog geen bivakmuts op. Die heeft hij later opgedaan. Hij zat voorin naast de bestuurder. Hij zat in de Audi. (..) Anouars gezicht heb ik een miljoen procent gezien.'

Lonterman en advocaat Bénédicte Ficq van Adil A. hadden het liefst gehad dat de rechtbank de hele gang van zaken op locatie had gereconstrueerd, compleet met aanstuivende Audi en wegrennende Benaouf, maar dat vond de rechtbank te gortig. Teveel is onzeker over de snelheid van de Audi en andere factoren. Een schouw, statisch, vinden de rechters nuttig.

De 'plaats delict' is daartoe met zwartbeklede hekken afgezet, zodat de omstreden scène ongestoord kan worden nagebootst vanaf half elf, zoals op die avond ruim twee jaar geleden.

Kneuterigs-gezelligs
Onder het toeziend oog van de procesdeelnemers, (parket)politie, wat journalisten en omwonenden achter hun ramen op bovenetages neemt een medewerker van justitie plaats op de bijrijdersstoel - compleet met mutsje op zijn hoofd, zonder gezichtsbedekking. De koplampen van de Audi zijn aan. Rechtbankvoorzitter Monique Tarlavski geeft aanwijzingen, de politiefotograaf maakt opnamen uit alle relevante posities. In weerwil van de morbide aanleiding en de enorme belangen op het spel (levenslang?) krijgt zo'n schouw onvermijdelijk iets kneuterig-gezelligs.

Gaandeweg wordt op verzoek van advocaat Lonterman een tweede auto aangerukt, die tussen de Audi en de positie van Benaouf wordt geparkeerd, zoals toentertijd. Opnieuw: kan Benaouf vanaf het trottoir hebben gezien wat hij zegt te hebben gezien? Het loopt tegen middernacht als de rechtbank zich terugtrekt onder een boom om kort 'te raadkameren'.

Het is mooi zo, is het besluit. De griffiers zullen proces-verbaal opmaken, morgen gaat de voorbereiding van de zaak verder in 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp.

Advocaat Lonterman heeft, niet geheel onverwacht, vastgesteld dat Benaouf A. zijn cliënt onder de nagebootste omstandigheden nooit kon herkennen. 'Zeker niet als de auto ook nog volop in beweging was en alles in een split-second gebeurde. Deze avond was zeker in het belang van de verdediging.'

Aanklagers Maaike van Kampen en Hans Oppe vinden het, gezeten achter hun koffie in een politiekeet, te vroeg voor (openlijke) conclusies.

null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel
null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden