Ten slotte

Zachtmoedig sleutelfiguur in de strijd tegen aids: Joep Lange (59)

Hoogleraar infectieziekten Joep Lange (59) was aan boord van vlucht MH-17 die donderdag neerstortte. 'De wereld verliest hiermee een echte gigant.'

Merel Straathof en Malika Sevil
Lange tijdens een conferentie in Parijs Beeld ANP
Lange tijdens een conferentie in ParijsBeeld ANP

Zachtmoedig en bescheiden, maar toch een van 's lands belangrijkste wetenschappers. Joep Lange (1954), hoogleraar infectieziekten bij het AMC en één van de invloedrijkste aidswetenschappers ter wereld. Hij reisde de aarde over om zijn kennis te delen - en dat is hem uiteindelijk fataal geworden. Lange en zijn partner Jacqueline van Tongeren, woordvoerder van het AMC, maakten deel uit van een delegatie die naar Melbourne reisde voor een aidscongres.

Inspirator
'Joep was een man die geen barrières kende,' zegt de voorzitter van de raad van bestuur van het AMC, Marcel Levi. 'Hij was een grote inspirator voor iedereen die iets wilde doen aan de aidstragedie in Afrika en Azië.'

Dat, én een sleutelfiguur in het Nederlandse aidsonderzoek, dat wereldwijd veel erkenning kreeg. Een man ook die geen verschil maakte in of hij nu te maken had met een patiënt of met de Clintons, waar hij met succes bijdragen wist los te praten voor zijn projecten. Het was zijn oprechte gedrevenheid en charisma die aanstekelijk werkte en die mensen bij elkaar bracht. Een internist, een diplomaat, een onderzoeker, een wereldverbeteraar.

Carrière
In 1983 kwam hij bij het AMC en raakte hij als internist en wetenschapper gegrepen door de opkomende aidsepidemie. Volgens Levi zette hij zich 'met ongelooflijk enthousiasme, visie en pionierschap' in voor de bestrijding van aids en andere (infectie)ziekten in ontwikkelingslanden.
De lijst met verdiensten is lang. Een greep:

Lange stond aan de basis van het Amsterdam Institute for Global Health and Development en leidde het Department of Global Health van het AMC.Hij zette diverse cruciale proeven op rond de behandeling met virusremmers. Ook deed hij onderzoek om de besmetting van moeder op kind te voorkomen.

Van 1992 tot 1995 werkte hij bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Verder zat hij in tal van adviesraden van organisaties. En hij zette de Stichting PharmAccess op, die zich richt op het betaalbaar maken van medicijnen van goede kwaliteit.

Ook was hij één van de oprichters van het Health Insurance Fund, een ziektekostenverzekering in Afrika. Volgens het International AIDS Society, waar hij tussen 2002 en 2004 voorzitter was, heeft de wereld 'een echte gigant verloren'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden