Zaanstad spreekt met organisaties over protest bij intocht Sint

De gemeente Zaanstad is met 'tegen de tien' partijen in gesprek die mogelijk willen demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas, op 17 november.

De Sinterklaasintocht vorig jaar in Dokkum. Beeld anp
De Sinterklaasintocht vorig jaar in Dokkum.Beeld anp

Dat meldt een woordvoerder. Het gaat om zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De gemeente zocht in een aantal gevallen zelf contact met de organisaties. Of ze ook daadwerkelijk komen protesteren, is nog niet bekend. Partijen die in Zaanstad aanwezig willen zijn, kunnen dat tot 72 uur van tevoren kenbaar maken.

Drie organisaties hebben de gemeente al laten weten dat ze willen komen. Alle drie zijn pro-Zwarte Piet, zegt de woordvoerder. In elk geval heeft de Nederlandse Volks Unie (NVU) aangegeven te willen komen.

Om welke organisaties het verder gaat, zegt de gemeente niet. Zaanstad zocht zelf contact met de demonstranten, om in te kunnen schatten wat ze kon verwachten. "Het gaat om partijen waarvan we denken dat ze misschien iets willen."

Geen last
Burgemeester Jan Hamming liet eerder weten dat protest op de dag van de intocht aan de Zaanse Schans, door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, is toegestaan. Met één belangrijke voorwaarde: kinderen mogen er geen last van hebben.

"Dat vind ik heel belangrijk," zei hij in juni. "Dat kinderen in alle vrijheid hun mooie feest, het feest van het jaar, op een ongedwongen en prettige manier moeten kunnen vieren."

Kritiek
Dat de gemeente Zaanstad zelf contact zocht met de demonstranten, is niet nieuw. Burgemeester Waanders van Dokkum deed vorig jaar hetzelfde. Dat kwam haar op de nodige kritiek te staan. Ze zou stad en bewoners daarmee in gevaar brengen.

Zaanstad benadrukt dat gesprekken geen uitnodiging zijn om te komen demonstreren. "Die zijn er om te kijken of er - als men komt - vooraf afspraken te maken zijn. De burgemeester kan kaders stellen voor demonstratie, bijvoorbeeld met het oog op de kinderen. De mate waarin demonstranten zich willen conformeren aan afspraken bepaalt in hoeverre ze gefaciliteerd worden."

Tegenstanders van Zwarte Piet. Beeld anp
Tegenstanders van Zwarte Piet.Beeld anp

In Dokkum kwam het uiteindelijk niet van grote protesten op de dag van de landelijke intocht, omdat 34 bewoners van de provincie Friesland een bus met demonstranten tegenhielden. Zij stonden daarvoor vorige week voor de rechter. Justitie eist werkstraffen tegen ze.

De VVD in Zaanstad vroeg eerder om demonstraties tijdens de landelijke intocht te verbieden. De partij wil een rustige intocht. "Je zet bij voetbal ook geen hooligans naast het kindervak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden