Zaanstad komt met vierdaagse schoolweek

Het lerarentekort in het basisonderwijs is ook in Zaanstad op treurige wijze zichtbaar. Dit najaar wordt noodgedwongen de vierdaagse schoolweek ingevoerd. Dat heeft verregaande gevolgen voor het onderwijs.

null Beeld anp
Beeld anp

Het is nog onduidelijk welke scholen en hoeveel scholen in Zaanstad met de maatregel te maken krijgen. De vierdaagse schoolweek zal waarschijnlijk acht weken duren. Dit bevestigt Niko Persoon, voorzitter van Zaan Primair. Zaan Primair neemt de maatregel samen met Agora, een ander grote overkoepelende organisatie.

Kwaliteit
De ademruimte is op in het onderwijs, ook in Zaanstad. Een zieke leraar betekent directe gevolgen voor het onderwijs. "Met de eerste griepepidemie in het verschiet, zijn we noodgedwongen over te stappen naar een vierdaagse schoolweek," zegt Persoon. "Momenteel hebben we nog een vijfdaagse schoolweek, maar we kunnen niet anders dit najaar om dat te veranderen in een vierdaagse week."

Persoon vertelt dat de beslissing genomen is om de kwaliteit van het onderwijs scherp te houden. "We kunnen beter nu deze beslissing nemen dan dat we leerlingen tijdens schooldagen naar huis gaan sturen."

Overtreden van de wet
Ook Rien Spies van Agora vertelt dat de eindjes niet meer aan elkaar te knopen zijn. "Op plekken waar het niet anders kan gaan we de vierdaagse schoolweek mogelijk op korte termijn doen. Alle mensen die op dit moment voor de klas kunnen staan, staan voor de klas."

Het is nog onbekend welke scholen te maken krijgen met de maatregel. "We overtreden de wet hiermee, maar we kunnen niet anders," aldus Spies.

Zaan Primair en Agora beheren samen meer dan vijftig Zaanse scholen, ofwel 95 procent van het totaal.

Lees ook: Vluchtelingen vullen lerarenvacatures in de Randstad

Lerarentekort in Amsterdam

Ook in Amsterdam is het lerarentekort een serieus probleem. In de zomer stonden er zo'n 300 vacatures uit voor het basisonderwijs en nog tientallen voor het voortgezet onderwijs. Deze cijfers zijn pas een voorbode voor het tekort dat de stad de komende jaren te wachten staat.

Statushouders
Ook heeft Amsterdam als eerste in het land een opleiding voor gevluchte leraren. Bij de Hogeschool van Amsterdam leiden ze er ervaren leraren wis-, natuur-, en scheikunde op voor het Nederlandse onderwijs. De gemeente financiert de opleiding en hoopt dat de statushouders snel voor de klas kunnen.

Ambtenaren
Een noodmaatregel is het inzetten van ambtenaren in het onderwijs. Het is geen structurele oplossing, benadrukt de gemeente. Onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) vroeg haar eigen ambtenaren of zij bereid waren om basisscholen waar de nood het hoogst is, af en toe een handje te helpen.

Zestig onderwijsambtenaren meldden zich aan, van wie er vier bevoegd zijn om voor de klas te staan. De overigen kunnen scholen waar nodig ondersteunen bij bijvoorbeeld administratief werk.

Cursussen en woningen
Het is een van de vele manieren om het lerarentekort, dat in de Randstad veel groter is dan in de rest van het land, aan te pakken. Ook via versnelde cursussen zij-instroom voor Nederlanders en het beschikbaar stellen van betaalbare woningen probeert de stad het probleem aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden