Zaanstad doet mee aan de wietproef − of toch niet?

Het leek zo duidelijk: vanuit Noord-Holland doet Zaanstad mee aan de proef met gereguleerde wietproef. Of niet? Verzet van een plaatselijke coffeeshophouder kan deelname op losse schroeven zetten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

“De burgemeester moet razendsnel de gemeenteraad informeren,” zegt Harrie van der Laan. De fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid is geschrokken van de berichtgeving. “Hierover moeten we met elkaar in debat in de raad. En met de coffeeshophouders.”

De deelnemerslijst van gemeenten die meedoen met de landelijke wietproef was nog niet bekend, of de eigenaar van The Squad – een van de twee coffeeshops in Zaandam – schreeuwde moord en brand. Er was ‘nul’ overleg gevoerd door de gemeente, verkondigde Michel Ostmann in dagblad De Gooi- en Eemlander. Deelname had hij uit de media moeten vernemen en er kan alleen maar ellende van komen. De legaal geproduceerde wiet wordt volgens hem ‘bagger, met een heel laag thc-gehalte’. Door de beperkte keuze zullen brommerkoeriers de illegale handel gaan domineren, aldus Ostmann.

Tijdens de proef mag vier jaar lang alleen cannabis worden verkocht die onder toezicht van de overheid wordt geteeld.

‘Kwalijk’

Het verzet stelt burgemeester Jan Hamming voor een probleem. Want medewerking van de plaatselijke coffeeshops is voorwaarde voor gemeenten om mee te mogen doen aan de proef. Des te verbazingwekkender dat het stadsbestuur zich daar vooraf niet van heeft verzekerd. “Best kwalijk dat dat niet is gebeurd,” zegt raadslid Van der Laan. Dit voorjaar zijn de coffeeshophouders wel langs geweest op het gemeentehuis en is ze verteld dat Zaanstad zich zou gaan aanmelden voor de wietpilot.

Het verzet verklaart de terughoudende reactie van burgemeester Hamming vorige week, bij de bekendmaking van de tien deelnemende gemeenten. Hij nam het ‘voor kennisgeving aan’ en waarschuwde dat Zaanstad pas ‘ja’ kan zeggen als er vanuit het rijk voldoende juridische en financiële steun komt. Het duidt, naast een gebrekkig enthousiasme, op vrees voor slepende en kostbare juridische procedures.

Hammings woordvoerder benadrukt nu dat er alleen een advies is uitgebracht door een commissie over de deelnemende gemeenten en dat de regering nu een beslissing moet nemen.

Overleg

Naar verwachting is er nog deze week in Zaanstad overleg tussen de coffeeshophouders en het stadsbestuur. Teun Blom van Blenheim Advocaten, die Ostmann bijstaat, wil niet vooruitlopen op de uitkomst.

CDA-fractieleider Marc Wit doet niet te moeilijk over Ostmanns verzet. “Deze coffeeshophouder loopt vooruit op de effecten van de proef. Ik hoop dat hij toch gaat meedoen, het is aan het gemeentebestuur om het glad te strijken. Want de huidige situatie, waarbij je wel legaal wiet kunt kopen in de coffeeshop maar het niet legaal kunt aanleveren, is krom.”

15 soorten wiet

Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad zijn geselecteerd voor deelname aan de wietproef. Daarbij wordt wiet onder staatstoezicht geproduceerd. Er komen tien kwekers, die verspreid over het land voor de eveneens tien gemeenten produceren. Alle deelnemende coffeeshops krijgen hetzelfde assortiment. Dat moet wel gevarieerd zijn: 15 soorten wiet en 10 soorten hasj.

Ook de aanvoer verandert. Van meerdere keren per dag nu, want maximaal 500 gram toegestaan, naar één keer per dag. De voorraad mag omhoog, naar 2 of 3 kilo. Verkopers zijn verplicht klanten voor te lichten over gezondheidsrisico’s. Probleemgebruikers moeten worden doorgestuurd naar hulpinstanties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden