Zaanstad alert op onrust islamitische school

Onderwijswethouder Dick Emmer van Zaanstad is op zijn hoede voor mogelijke spanningen op basisschool De Roos naar aanleiding van de couppoging in Turkije.

door: ANP
De Zaanse basisschool De Roos wordt er van beticht een 'Gülenschool' te zijn. Beeld Google Streetview
De Zaanse basisschool De Roos wordt er van beticht een 'Gülenschool' te zijn.Beeld Google Streetview

Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ), die onder de naam IBS De Roos scholen heeft in Zaandam en Purmerend, wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent.

De gemeente is in contact met het schoolbestuur van De Roos. "Als de situatie in Turkije hier leidt tot spanningen op en rond de school, is dat onacceptabel," zegt Emmer. Hij benadrukt dat De Roos volgens de Onderwijsinspectie een goede school is.

Overplaatsing
Vier gezinnen hebben voor hun kinderen overplaatsing gevraagd en ook met de nieuwe scholen waar deze leerlingen geplaatst worden, houdt de gemeente contact. "Als er kinderen worden thuisgehouden, zullen we de ouders wijzen op de schoolplicht," zegt Emmer, die hoopt dat de geluiden dat kinderen thuisblijven, loos alarm betreffen.

De PO-Raad waarschuwde maandag dat de verhoudingen op scholen ,,op scherp'' kunnen komen te staan naar aanleiding van de aanslagen in Duitsland en Frankrijk en de couppoging in Turkije. Dat kan leiden tot pestgedrag, waarschuwt ook Stichting School & Veiligheid, die scholen ondersteunt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

Vakantie
De directeur van de maatschappelijke organisatie Platform INS en Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin zei eerder bang te zijn voor een "golf van vijandelijkheden" op scholen als Turkse Nederlanders na de vakantie terugkomen uit Turkije.

Volgens de Gülen-aanhangers zijn vakantiegangers daar blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media.

De scholen in de regio Midden-Nederland openen op maandag 22 augustus als eerste de deuren weer na de zomervakantie. De Roos in Zaandam gaat net als de andere scholen in Noord-Nederland op 26 augustus weer open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden