Zaanse wijk Poelenburg heeft 'nog een lange weg te gaan'

Hoewel er een begin is gemaakt met de aanpak van de Zaanse wijken Poelenburg en Peldersveld, maakt de opeenstapeling van problemen het werken aan structurele verbeteringen taai.

ANP
Beeld van de wijk uit 2016 Beeld Marc Driessen
Beeld van de wijk uit 2016Beeld Marc Driessen

In een raadsbrief van het college van Zaanstad staat dat de eerste stappen weliswaar zijn gezet, maar dat er nog een lange weg te gaan is om echte blijvende veranderingen in de wijken tot stand te brengen.

De afgelopen periode is er een laagdrempelig taalaanbod aangeboden in het buurthuis en op scholen, waardoor nu meer mensen een intensieve taalcursus volgen. Ook wordt ingezet op de afvalproblematiek met beter functionerende containers en door vaker te vegen en extra te handhaven.

Actieplan
De problemen met hangjongeren in Poelenburg kregen vorig jaar landelijke aandacht door de populaire vlogs die Ismail Ilgun van hun praktijken maakte.

De gemeente stelde eerder dit jaar een actieplan op om de situatie in de wijken te verbeteren.

Volgens wijkwethouder Sanna Munnikendam is duidelijk dat de problemen er nog groot zijn. "Of het nu gaat om het aantal bijstandsgerechtigden of de armoedecijfers." Tegelijkertijd is er ook perspectief. "Inwoners voelen zich thuis in de wijken en willen dat het beter wordt. Ook willen ze dat kinderen betere kansen op een succesvolle toekomst krijgen."

Volgens Munnikendam zit er "enorme potentie" in de wijken voor structurele verbetering. "Iedereen ziet dat dit het moment is om door te pakken."

Lees het interview met Ismal Ilgun van eerder dit jaar: 'Ik ben uit mijn woedebubbel'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden