Zaanse Schans niet langer in handen Stadsherstel Amsterdam

De bekende huisjes op de Zaanse Schans zijn niet langer in handen van het Amsterdamse Stadsherstel.

Het Parool
Het erfgoedpark Zaanse Schans trekt nu bijna twee miljoen bezoekers per jaar. Beeld Carly Wollaert
Het erfgoedpark Zaanse Schans trekt nu bijna twee miljoen bezoekers per jaar.Beeld Carly Wollaert

Het meerderheidsbelang in het erfgoed is donderdag overgedragen aan de stichting Zaanse Schans, die nu voor honderd procent eigenaar is. Daarmee komt een einde aan de jarenlange verbintenis van Stadsherstel Amsterdam met de Zaanse Schans.

Tien jaar geleden besloot Zaanstad afstand te nemen van de Zaanse Schans en het dure beheer. Het merendeel van de bijna veertig panden kwam in handen van woningcorporatie Parteon en het Amsterdamse Stadsherstel.

Er was toen sprake van een noodsituatie, zei Michiel van der Burght, adjunct-directeur van Stadsherstel, eerder deze maand in Het Parool. "De gemeente Zaanstad wilde zich losmaken van de Zaanse Schans, ook vanwege de financiële verliezen. Voor het behoud van het erfgoedpark was het belangrijk dat er een sterke nieuwe partij kwam. Dat werden wij, samen met de Zaanse woningcorporatie Parteon. Die was bekend met de Zaanstreek, wij met de restauratie, het onderhoud en het beheer van historische panden."

In balans brengen
Maar door de groei van het aantal bezoekers - inmiddels bijna twee miljoen per jaar - staat de Zaanse Schans er nu financieel stukken beter voor dan toen. Met de aankoop hoopt stichting Zaanse Schans onder meer beter en makkelijker onderhoud aan het erfgoed te kunnen plegen.

Directeur Peter-Jan van Steenbergen: "Het is belangrijk dat de partij die ruim 50 jaar geleden de Zaanse Schans heeft opgericht om het Zaans Erfgoed te behouden, nu weer panden in eigendom krijgt. Daarmee kunnen we in de dagelijkse praktijk het erfgoed, de woonfunctie en het bezoek in balans brengen en elkaar laten versterken."

Lees ook: Hoe combineert de Zaanse Schans 2 miljoen bezoekers met erfgoed?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden