Zaanse Schans in trek bij jonge Aziatische toeristen

De Zaanse Schans is steeds meer in trek bij jonge toeristen uit Azië. Afgelopen jaar kwamen ruim 372.000 Oost-Aziatische jongeren onder de 35 jaar naar de molens en 'het typische Hollandse landschap' bij Zaandam.

Priscilla Tienkamp
Een Japanse toeriste poseert op de Zaanse Schans voor een versierde molen Beeld anp
Een Japanse toeriste poseert op de Zaanse Schans voor een versierde molenBeeld anp

De cijfers komen van marktonderzoeker Strabo. Dat bureau voerde afgelopen jaar een passantenonderzoek uit in opdracht van Stichting de Zaanse Schans. Het volledige rapport komt in de lente van 2016 beschikbaar.

De toeristische trekpleister werd in 2015 bijna 1,9 miljoen keer bezocht, een stijging van 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aandeel jongeren onder de bezoekers steeg daardoor van 35 naar 41 procent. De meeste bezoekers kwamen vorig jaar uit China (inclusief Hongkong) en Taiwan, die vooral komen om een echte molen te zien.

Old Holland
De Zaanse Schans is al jaren een populaire trekpleister onder Aziaten. Daarbij wordt de laatste tijd ook actief ingezet op het trekken van toeristen in Amsterdam naar gebieden in de omgeving. Zaandam en omgeving, en dan met name de Zaanse Schans, wordt aan toeristen vermarkt als Old Holland, Zandvoort en Bloemendaal als Amsterdam Beach en Flevoland en het IJsselmeer als New Land.

De Stichting Zaanse Schans wijt de groei van bezoekers deels aan het succes van de Cultural Heritage Line, een buslijn voor toeristen die rechtstreeks van Amsterdam Centraal naar de Zaanse Schans rijdt. Grote groepen Aziaten komen met een touringcar, maar over het algemeen daalt de populariteit van touringcars als vervoermiddel. Vooral jongeren reizen steeds meer op eigen gelegenheid.

Een deel van de bezoekers ervaart de drukte door de vele toeristen als negatief. De stichting verwacht dat de bezoekersaantallen de komende jaren verder toe gaat nemen. Ze stellen daarom een 'masterplan 2030' op waarin bepaald moet worden hoe om te gaan met de drukte. Op de korte termijn werken ze aan het uitbreiden van de parkeercapaciteit en het beter sturen van bezoekers over het gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden