Zaans ziekenhuis lonkt naar zwangere Amsterdammers

Amsterdamse ziekenhuizen mogen overlopen, net over de gemeentegrens wordt gretig gelonkt door het Zaans Medisch Centrum. Het aantal Amsterdammers neemt er toe.

Wouter van der Kam in het twee weken geleden geopende Zaans Medisch Centrum Beeld Marc Driessen
Wouter van der Kam in het twee weken geleden geopende Zaans Medisch CentrumBeeld Marc Driessen

Het lijkt misschien ver, maar het ligt heel wat dichter bij dan Amsterdammers denken, zegt voorzitter van de raad van bestuur Wouter van der Kam. "De afstand tussen AMC en OLVG Oost is ongeveer hetzelfde als die van het Zaans Medisch Centrum naar OLVG Oost."

2000 per jaar
Van der Kam zit te glimmen van trots in een fonkelnieuw gebouw met veel blankhout en hagelwitte muren, dat nu twee weken geleden in gebruik is genomen. Om maar alvast een voorschotje te nemen op de komst van onder anderen Amsterdamse zwangeren heeft hij de capaciteit van het aantal bevallingen van 1200 naar 2000 per jaar opgekrikt.

Steeds vaker moeten zwangeren voor een medische bevalling uitwijken, omdat in Amsterdam de verloskamers vol liggen.

"We hebben gedacht: als we een factor van betekenis willen zijn voor de zorg ten noorden van het IJ dan moeten we dit ziekenhuis goed neerzetten."

Het aantal Amsterdammers neemt er toe. Zo zijn er in 2016 zeventig vrouwen bevallen, vijftig procent meer dan in 2015. Op de SEH kwamen vorig jaar 1064 Amsterdammers, een beetje meer dan het jaar ervoor. Van der Kam bezweert dat het niet alleen komt omdat de acute zorg en de verloskamers in Amsterdam overlopen.

Bevalkamer
"Bij verloskunde oriënteren mensen zich echt. Ze hebben lijstjes, komen de bevalsuites bekijken, ze hebben heel specifieke vragen. Het is ook prettig te weten dat je verzekerd bent van een plek om te bevallen."

Of hij, net als ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, overweegt van een bevalsuite Amsterdams grondgebied te maken, zodat daar 'Amsterdamse' kinderen kunnen worden geboren? Nee, tegen die steen heeft hij zich al eens gestoten.

"Bij de Antonius Zorggroep in Sneek heb ik al eens geprobeerd een Terschellinger bevalkamer te maken, voor kinderen van Terschelling. De minister heeft daar zelfs in de Kamer vragen over beantwoord dat daar geen sprake van was. Een geweldig plan, maar een doodlopende discussie."

Zie ook: Drukte op de spoedeisende hulp: 'Straks vallen er doden' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden