Plus

Zaandamse jongeren willen wel/niet in middelpunt belangstelling staan

Overlastgevende jongeren hebben dankzij een vlog van een groepje uit Zaandam een gezicht gekregen. Zelf zijn ze inmiddels wel klaar met de aandacht.

Jasper Piersma
Vlogger Ismail Ilgun samen met de politie, nadat eerder daarvoor een van de jongens een man heeft geslagen. Beeld Screenshot Youtube
Vlogger Ismail Ilgun samen met de politie, nadat eerder daarvoor een van de jongens een man heeft geslagen.Beeld Screenshot Youtube

Een maand geleden begon Ismail Ilgun samen met zijn Turks-Nederlandse 'broeders' een YouTubekanaal. Daar delen ze video's van hun hangsessies voor een supermarkt in de wijk Poelenburg in Zaandam.

In de eerste video's is te zien hoe ze hard rijden in een auto, wheelies maken en luide muziek draaien op straat. Maar gaandeweg worden de acties brutaler, terwijl het aantal kijkers toeneemt.

Aansluiten
Op 7 augustus plaatst Ilgun een video waarin te zien is hoe een man geslagen wordt en van zijn fiets wordt getrokken. Ook de gearriveerde politie verschijnt in beeld, die ontspannen met de jongens in gesprek gaat.

In de reacties op YouTube spreken veel mensen hun afschuw uit, maar de vloggers trekken zich niets van die kritiek aan.

Bovendien: in de buurt zorgt de online aandacht ervoor dat veel andere jongeren zich aansluiten bij de groep, zo zeggen politie en gemeente.

Dit tot ongenoegen van de supermarkt en buurtbewoners, die de gemeente vragen iets te doen aan de overlast. In de media vertelt gemeenteraadslid Juliëtte Rot hoe ze zelf bekogeld is met eieren.

Cameraploeg
De zaak escaleert donderdag wanneer Hart van Nederland een kijkje wil nemen bij de jongeren. Die hebben - ironisch genoeg - geen zin om voor de camera te reageren. "Kunnen jullie weggaan en niet al die negatieve shit erop zetten?," zegt de vlogger, terwijl hij met camera in de hand de cameraploeg langzaam de wijk uit jaagt.

(Tekst gaat verder onder de video)

Vlogger Ismail Ilgun en zijn vrienden. Beeld Screenshot Youtube
Vlogger Ismail Ilgun en zijn vrienden.Beeld Screenshot Youtube

Na zelf online de aandacht te hebben gezocht, zijn ze er nu klaar mee. Hun video's zijn onder andere doorgeplaatst op de website van De Telegraaf, de jongeren zijn bang hun baan te verliezen. Ze eisen daarom van de krant dat de beelden verwijderd worden. Een van de video's is inmiddels al van hun eigen YouTubekanaal verwijderd.

Toch schoven ze donderdagavond in Pauw aan om hun verhaal te doen. Sommigen hadden een zonnebril op om niet herkend te worden, tot onvrede van Jeroen Pauw. "Of je doet je zonnebril af, of je houdt je mond. Ik ga niet praten met iemand die ik helemaal niet kan zien."


Natuurlijk, er zijn jongeren die verkeerd gedrag vertonen, vertelden ze in de uitzending, maar zij zijn dat niet. "Als crimineel wil je natuurlijk niet de hele dag op een vlog staan," zegt één van hen.

En die veelbesproken video waarop voor de deur van de supermarkt een man van zijn fiets wordt getrokken? Dat zit allemaal anders. Bovendien wordt het allemaal sensationeel gemaakt. "We hebben dertig vlogs gemaakt en jullie halen precies deze dingen eruit."

Extra toezicht
De gemeente en politie in Zaandam hebben inmiddels besloten extra agenten naar de wijk te sturen om de overlast aan te pakken. Dat gaat zorgen voor een omgekeerd effect, vinden de jongeren zelf. "Meer politie zorgt juist voor meer spanningen. Open een buurthuis waar wij terecht kunnen."

Opvallend is dat de problemen in Zaandam nog geen week na de uitzending van Zomergasten met Mark Rutte plaatsvinden. Daarin sprak hij zich hard uit tegen het bedreigen van journalisten, wat in juli een NOS-ploeg in Rotterdam overkwam. De Turks-Nederlandse jongeren die dat doen, moeten volgens de premier 'oppleuren'.

Inmiddels heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gereageerd. De overlast van de groep Turks-Nederlandse jongeren in Zaandam moet stoppen, maar het moet ook niet groter worden gemaakt dan het is, zei hij vrijdagochtend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden