Zaandamse brugwachter zag vrouw over het hoofd

Brugwachter Saco H. had vorig jaar februari beter op moeten letten, dan had hij gezien dat er een fietser op de Den Uylbrug in Zaandam stond toen hij die opende. De vrouw overleefde de val van vijftien meter niet.

Brugwachter Saco H. in de rechtbank Beeld Petra Urban
Brugwachter Saco H. in de rechtbankBeeld Petra Urban

Dinsdag stond hij voor de rechtbank in Alkmaar wegens dood door schuld. Op de fatale 6 februari 2015, zo bleek bij de zitting, was er veel meer mis dan alleen een verminderde oplettendheid van brugwachter Saco H.

De 57-jarige Marijke Fontijn fietst die ochtend om 11.36 uur de brug op. Het rode licht ziet ze niet en ook de bel moet ze niet gehoord hebben. Ze fietst door tot ze de slagboom ziet dalen.

Op de camerabeelden is te zien dat Fontijn geen roekeloze vrouw is die door rood rijdt. Want ze doet zelfs een paar stappen terug om achter de stopstreep te wachten.

Tenminste, dat dénkt ze. Want ze staat niet voor de eerste slagboom, maar voor de tweede. De 'stopstreep' is de voeg tussen weg en brug. Ze staat niet voor, maar óp het bewegende deel van de brug. Als het gevaarte de lucht ingaat, probeert ze zich aan de reling vast te houden. Tevergeefs. Fontijn overleeft haar val van 15 meter niet.

Pietje-precies
H. is een pietje-precies. 'Perfectionistisch', zoals ook de officier van justitie hem omschrijft. En tóch ziet hij Fontijn over het hoofd als hij op de knop 'brug open' duwt. "Het had mij ook kunnen overkomen," zegt collega Guus Bruin, die de zaak volgt. "Er klopten die dag zo veel dingen niet."

Het is onrustig in de centrale post van de brugbediening in Zaandam. Er worden daar zestien bruggen op afstand bediend. Camera's tonen of het veilig is om de brug te openen.

Op de dag van het fatale ongeluk zijn er volgens H. werklui bezig, de telefoon rinkelt voortdurend en er wordt aan drie bruggen onderhoud gepleegd. Ook de Den Uylbrug moet gesmeerd worden.

H. opent de brug op verzoek van de monteurs. Anderhalf jaar later zit de brugwachter gebroken in de rechtszaal. "Ik heb wel 150.000 keer een brug geopend en nu zou ik iemand zijn die niet goed oplet?" Het gaat er bij hem niet in.

Familie
De familie van Fontijn neemt hem kwalijk dat hij nooit contact heeft opgenomen. H. zegt dat hij een spreekverbod had van de gemeente en moeilijk over gevoelens praat. "Zo is ie," zegt collega Bruin. "Hij is plichtsgetrouw. Als hij niet mag praten, doet hij het ook niet."

In de pauze verzamelt H. al zijn moed en betuigt hij spijt aan de familie. H. schudt zijn hoofd, als de officier van justitie opsomt wat hij allemaal fout heeft gedaan.

Uitgerekend hij was altijd met de veiligheid bezig. Zijn leidinggevenden vonden hem zelfs een 'zeikerd' omdat hij kritisch was over de nieuwe beeldschermen die waren geïnstalleerd. Die zouden volgens hem de situatie minder goed weergeven.

Onachtzaam
Volgens het Openbaar Ministerie is H. onachtzaam geweest. Marijke Fontijn is duidelijk op twee camerabeelden te zien. H. was aan het bellen met het toestel van de centrale post en noteerde een telefoonnummer.

De officier van justitie verwijt hem dat hij desondanks tóch de brug bediende en zich er niet vergewiste of het veilig was en of het brugdek daadwerkelijk leeg was. Maar de officier eiste slechts een lichte straf: 120 uur werkstraf of 60 dagen hechtenis.

Want niet alleen de brugwachter zat fout. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoek gedaan naar het ongeluk en constateerde dat er veel mis was met de procedures en de beveiliging van de brug. Die punten zijn inmiddels aangepast door de gemeente.

De uitspraak volgt op 26 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden