Zaandam ontstemd over Amsterdamse campagne

De Zaanse wethouder Sanna Munnikendam (Onderwijs) is onaangenaam verrast door de Amsterdamse postercampagne voor de werving van leraren in haar stad.

Het Parool

In het Amsterdamse straatbeeld waren ze al langere tijd een bekend gezicht: de posters met daarop de lachende vrouw met voor zich een eveneens lachend jongetje. Rechtsboven in kinderlijk handschrift: 'Juf, je ziet atijd waar ik goed in ben'. Onderaan de wervende tekst: Word ook leraar.

Dezelfde posters hangen sinds kort ook buiten Amsterdam, waaronder in Zaandam, maar dan met een net iets ander onderschrift: Word ook leraar in Amsterdam.

Tegen het zere been van menig Zaandammer. "Ik druk me zacht uit als ik zeg dat de actie hier niet prettig wordt gevonden," zegt Sanna Munnikendam, wethouder onderwijs. Ook zij was onaangenaam verrast toen de posters onaangekondigd in de stad waren opgehangen.

Over het kanaal lokken
Want hoewel de campagne in feite bedoeld is om mensen te enthousiasmeren een lerarenopleiding te volgen, wekt de poster toch enigszins de suggestie dat Amsterdam leraren over het kanaal probeert te lokken.

Dat terwijl in Zaanstad eveneens een nijpend tekort aan leraren in het basisonderwijs is. "Ik kan me goed voorstellen dat schoolbesturen hier niet blij mee zijn. Die zijn bang dat Amsterdam probeert te vissen in hun vijver," zegt Munnikendam.

De wethouder zegt inmiddels met haar Amsterdamse ambtsgenoot Simone Kukenheim te hebben gepraat. Ze heeft niet gevraagd of de posters verwijderd konden worden, dat ging haar te ver.

In plaats daarvan hoopt Munnikendam op samenwerking. "Amsterdam heeft een veel groter budget voor dergelijke campagnes. Maar de problematiek geldt hier ook. Ik heb een voorstel gedaan om voortaan hiervoor campagne te maken binnen de metropoolregio Amsterdam."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden