Zaandam krijgt groot asielzoekerscentrum ondanks buurtprotest

Het grote asielzoekerscentrum (azc) in het centrum van Zaandam komt er. Dinsdagavond stemden slechts drie van de twaalf partijen tegen de komst van de vluchtelingenopvang.

Het UWV-gebouw waar het azc moet komen.Beeld Google Street View

Het azc komt in het voormalige UWV-gebouw, op de hoek van de Stationsstraat en Rustenburg, en biedt plek aan vijfhonderd vluchtelingen.

Er waren eerder al twee tijdelijke azc's in Zaandam, maar die lagen niet in het centrum. Het nieuwe azc komt midden in de stad.

Een meerderheid van de omwonenden is en blijft tegen de komst van een asielzoekerscentrum op deze locatie. Tien van de bewoners kregen dinsdagavond de kans om raadsleden op andere gedachten te brengen.

Joodse kinderen
Zoals mevrouw Van Gelder, die pal tegenover het pand woont. "Op zes juni heb ik mijn huis laten taxeren en toen was het 300 duizend euro waard. Op 29 juni kregen wij een brief van de gemeente waarin de komst van het asielzoekerscentrum stond gemeld. Volgens de makelaar brengt ons huis nu nog maar 250 duizend euro op."

Daarnaast maakt ze zich zorgen om haar Joodse kinderen. "Zijn die mensen uit andere culturen ook tolerant voor ons?" zo vroeg ze zich hardop af.

Ander geluid
Andere tegenstanders zijn bang voor de komst van IS-strijders of overlast in de stad van mannelijke vluchtelingen 'die toch een andere cultuur hebben'. "Ik durf de straat niet meer op."

Maar er was dinsdag ook een ander geluid te horen. Zo deed Bianca Toeps (niet haar echte naam, wel die waarmee ze dinsdagavond in de raad stond) emotioneel en bevlogen haar verhaal.

Over haar woning in de voormalige Joodse parfumfabriek van Polak & Schwarz, die op een steenworp afstand ligt van het nieuwe asielzoekerscentrum. Over Cook Brummer, die de fabriek in de Tweede Wereldoorlog overnam van de Joodse eigenaren en zo tientallen mensen het leven wist te redden door ze uit handen van de nazi's te houden. En over hoe haar buurtgenoten in haar ogen onzinnige argumenten bedenken waarom ze tegen het asielzoekerscentrum zijn.

'Gelukkig rot ze op'
"Ze maken zich druk om het aantal fietsenstallingen in de buurt. Maar uiteindelijk draait het bij velen om de waarde van hun huis. Er zijn mensen bij die nieuwe gordijnen willen, omdat vluchtelingen bij ze naar binnen kunnen kijken. Hoe verzinnen ze het?"

De 31-jarige vrouw wist dat ze als voorstander in de minderheid zou zijn. "Daarom ben ik er juist, zodat tegenstanders straks niet kunnen zeggen dat alle buurtbewoners geen asielzoekerscentrum willen. Want dat is gelukkig niet zo."

Daarna was het de beurt aan de politieke partijen. De felste tegenstander in de raad was en is Harrie van der Laan, voorman van de lokale partij POV (Partij voor Ouderen en Veiligheid). Ook Democratisch Zaanstad (DZ) en Zaanse Inwoners Partij (ZIP) zijn tegen de komst van het azc.

Van der Laan: "Het is een schande hoe dit gegaan is. Burgemeester Geke Faber doet net of de buurtbewoners nog invloed hebben op het besluit, maar de beslissing om het asielzoekerscentrum in het voormalig UWV-gebouw midden in de stad te vestigen is allang genomen. Gelukkig rot ze binnenkort op, dan zij wij tenminste van haar af."

Bezwaar maken
Faber, die per 1 december geen burgemeester meer is van Zaanstad, had de partijen om een zienswijze gevraagd, die overigens niet bindend is. "Door het bestemmingsplan van het pand waar het asielzoekerscentrum komt, had dat niet gehoeven. Maar het is een politiek gevoelig dossier, dus we willen graag weten wat de raadsleden vinden. Omdat de meeste partijen voor de komst zijn, gaat het college daarin mee."

Formeel kunnen de buurtbewoners nog bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet verlenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden