Pronkstukken

Zaalvedetten waren 'Only Friends'

Het Parool struint door de schatkamer van de Amsterdamse sport en stuit op wonderlijke verhalen. Deze keer: zaalvoetbalteam Vedette.

Steven van der Gaag
Rob Dello, Enrico Small, Dennis Gebbink en Guno Reingoud in de sportzaak van Smit/Cruyff. Beeld Marcel Israel
Rob Dello, Enrico Small, Dennis Gebbink en Guno Reingoud in de sportzaak van Smit/Cruyff.Beeld Marcel Israel

'Hé Guno, de parkeerautomaten doen het niet.' Rob Dello (56) komt met Enrico Small (49) de sportzaak Smit/Cruyff op de Elandsgracht binnenvallen. Eigenaar Guno Reingoud kijkt bedenkelijk. Dello: 'Ach, laat ook maar. Overmacht. Hebben we een joodse avond.' Een lach davert door de zaak. Dello is een mix van Gijp en Goor. In elke zin schuilt een grap.

Even later volgt Dennis Gebbink (47). De mannen omhelzen elkaar innig. Een klop op de rug. Zoals vrienden doen. Ze zitten op de pasbank achter in de zaak, die ooit door de heer Smit is begonnen, beroemd werd omdat Hennie Cruijff erin stapte en nu al vijftien jaar wordt gerund door Guno en compagnon Rob van der Straeten.

Zwarte voetbalschoen
Schoenendozen staan tot het plafond opgestapeld. Hoog in de hoek hangt een oude lamp van het Olympisch Stadion. Vele grootheden uit de sport sieren de muren. Johan Cruijff, natuurlijk, die werd ingezet om de zaak van zijn oudere broer te promoten. Maar ook de Sovjetkeeper Lev Jashin heeft hier schoenen gepast evenals Abebe Bikila, de Ethiopiër die in 1960 de olympische marathon op blote voeten won. Op één foto staat Hennie Cruijff als speler van zaalvoetbalteam Nieborg/ Cruijff.

Zo begon het, halverwege de jaren zeventig. De sport kwam opzetten in Amsterdam. Overal werden teams samengesteld. Guno: 'De naam Cruijff werkte als een rode lap op een stier. Daarom hebben we die begin jaren negentig veranderd in Vedette, naar het merk met de volledig zwarte voetbalschoen.' Maar de naam deed ook recht aan het team en zijn uitstraling.

Only Friends
Oud-prof (Heerenveen, AZ) en sponsor Enrico Small bracht een aantal vrienden samen. Vaak top-amateurs als Gebbink (AFC) en Rini de Meijer (ZPC) of gesjeesde Ajax-talenten als André Gieling. Small: 'We zagen er ook prachtig uit in onze Italiaanse tenues en zwarte schoenen. Guno legde als teamleider de kleren netjes klaar in de kleedkamer.' Vijf jaar zorgde Vedette voor spektakel in Sporthallen Zuid en elders in het land. 'We begonnen altijd slecht,' zegt coach Rob Dello. 'Deden ook nooit een warming-up. Maar als het ging lopen, was het tik-tak, één keer raken, doelpunt.'

Na vier titels op rij stond Vedette in de eerste divisie, het één na hoogste niveau. Daar zal wel betaald worden, gonsde het. 'Geen dubbeltje,' zegt Guno meerdere keren. 'Het was een vriendenteam.' Om dat kracht bij te zetten, liet hij de shirtjes bedrukken met Only Friends. De titel in de eerste divisie werd op een haar na gemist. Gebbink hield dat jaar een dagboekje bij.

Uitlaatklep
Aan het einde van het seizoen viel het woord stoppen. Het reizen kostte veel tijd en viel sommige jongens zwaar. De herinnering aan die jaren schept echter voor altijd een band. 'Hoe gaat het met je zoon?' vraagt Dello aan Gebbink. 'Heel goed,' zegt Gebbink. 'Hij zit in het paralympisch voetbalteam en woont door de week op Papendal.'

Dat Vedette meer was dan een potje zaalvoetbal, bleek toen bij Gebbinks zoon Myron op tweejarige leeftijd een motorische handicap werd geconstateerd. 'Dan stort je wereld in,' zegt Gebbink. 'Ik zat er doorheen. Het voetbal was gelukkig een uitlaatklep.' Bij Dello en de anderen vond hij een luisterend oor. 'En ik gaf hem ook een schop onder zijn kont,' zegt Dello. 'Hij moest positief blijven, anders had zijn zoon niks aan hem.'

In 2000 begon Gebbink met zijn zoontje en zeven andere jongens op een veldje te trainen. Zijn droom: een sportvereniging die ook aan kinderen met een handicap een veilige omgeving kon bieden. Nu, anno 2013, sporten in het Ronald McDonald-Centre in Noord zeshonderd kinderen in negentien takken van sport. Voor de naam van de vereniging vond Gebbink inspiratie in zijn Vedettetijd: Only Friends.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden