Zaak tipgever Mink K. verjaard

AMSTERDAM - De zaak tegen de grootste mol ooit bij de Belgische politie is verjaard. De 41-jarige Belg Koen V. had midden jaren negentig toegang tot databanken van Interpol, Europol en de Belgische en Nederlandse politie.Hij zou in vier jaar tijd in totaal 3000 kilo aan vertrouwelijke documenten aan onder meer de Nederlandse 'topcriminelen' Mink K. en Jan Femer hebben doorgespeeld. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen zaterdag.

Koen V. legde na zijn ontmaskering in 1997 een volledige bekentenis af en zijn dossier is al rond sinds 2002. De zaak is verjaard omdat het federale Belgische parket de zaak de afgelopen jaren niet voor de rechtbank bracht. Dat gebeurt nu 29 februari, louter om de verjaring te constateren, aldus De Morgen.

Politiemol Koen V. gaat daarmee vrijuit, maar ook de twaalf andere verdachten in het dossier, onder wie Mink K. en de in 2000 geliquideerde Jan Femer.

Volgens het dossier betaalde Mink K. de politiemol voor de informatie met cocaïne. De documenten van Koen V. zouden mede aan de basis hebben gelegen van de reeks liquidaties in het Nederlandse misdaadmilieu.

Waarom justitie in België de zaak heeft laten verjaren is niet duidelijk. De Morgen heeft wel een vermoeden en ziet dat bevestigd door een bron: Belgische en Nederlandse politiediensten waren mogelijk bang voor de openbaring van zoveel vertrouwelijke documenten, namen en adressen van informanten, en geheime informatie over in de jaren negentig toegepaste politietechnieken. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden