Plus
Zaak tegen Amsterdamse coffeeshops na 6 jaar van tafel geveegd
De uitbaters van de Amsterdamse coffeeshops Rasta Baby en De Oude Kerk ontlopen een vordering van het OM. 'Ze zitten al zes jaar op een houtje te bijten.'
Het gerechtshof veegt de zaak van tafel waarin justitie ruim een miljoen euro wilde afpakken van de uitbaters van de Amsterdamse coffeeshops Rasta Baby (Prins Hendrikkade) en De Oude Kerk (Oudezijds Voorburgwal). Het Openbaar Ministerie was slordig omgesprongen met hun in beslag genomen administratie en spullen.
Hoe groot de administratie was die de politie had meegenomen en in hoeverre die volledig was, is niet meer na te gaan, oordeelt het hof. Het verklaart het Openbaar Ministerie vanwege 'een grove schending' van de rechten van de verdachten 'niet-ontvankelijk', wat tegenwoordig niet vaak meer voorkomt.
In de kruipruimte van de woning van één van de shopeigenaars waren in 2010 in elk geval acht plastic tassen met administratie in beslag genomen. Ook was tijdens de doorzoeking een geheime opslagplaats gevonden met 35 kilo hennep.
Hoge boetes
In hun strafzaken had de rechtbank beide uitbaters veroordeeld. De één kreeg 99 dagen cel plus tweehonderd uur werkstraf en moest 615.374 euro aan de Staat betalen, aan 'wederrechtelijk verkregen voordeel'. De ander kreeg een werkstraf van tweehonderd uur en moest 410.249 euro aan de Staat betalen.
Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachten gingen in hoger beroep.
In die beroepszaak bleek dat behalve de door de politie genoemde acht tassen met administratie ook nog sprake was van drie dozen met papieren.
Advocaat Iwan Appel van de coffeeshophouders kreeg van het hof de gelegenheid de in beslag genomen administratie bij de politie te gaan inzien. "Tot onze verbazing bleek op het bureau maar een fractie van de in beslag genomen administratie aanwezig te zijn," zegt Appel. "Ook waren persoonlijke bezittingen weg, zoals erfstukken."
Twee politiemensen die opdracht kregen de kwestie op te helderen, slaagden daar niet in.
Onmogelijk
Het hof in het maandag gewezen, vernietigende arrest: "De basis van de ontnemingsvordering is niet meer controleerbaar en toetsbaar en een adequate verdediging is aldus nagenoeg onmogelijk."
Het hof wijst er nog op dat de Nationale Ombudsman eerder dit jaar al had vastgesteld dat de politie vaak heel slordig met in beslag genomen spullen omspringt. Kennelijk is die slordigheid dus structureel.
Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of het in cassatie gaat tegen het arrest. Daarna zal advocaat Appel bepalen welke vervolgstappen hij neemt om de door zijn cliënten geleden schade vergoed te krijgen. "Hun shops zijn gesloten en ze zitten al zes jaar op een houtje te bijten."