Zaak Palm Invest voor de rechter

De Amsterdamse rechtbank buigt zich vanaf vandaag vier dagen lang over het malafide beleggingsfonds Palm Invest. In plaats van te beleggen in vastgoed in Doebai, joegen Danny K. en Remco V. de miljoenen van honderden beleggers erdoorheen.

Ze gaven miljoenen uit aan snelle auto's, grote jachten en mooie vrouwen, en woonden in prachtige villa's. Maar vanaf vandaag staan oprichters Danny K. en Remco V. en de directeuren Remy B. en Bart D. van vastgoedfonds Palm Invest voor de Amsterdamse rechter, omdat de mannen achter het beleggingsfonds hun buitensporige levensstijl financierden met het geld van onschuldige beleggers.

De vier worden aangeklaagd voor valsheid in geschrifte en oplichting. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de vier ook lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste leggen, maar kon die beschuldiging niet voldoende hard maken.

Belangrijk is wel de rol die de verschillende verdachten hebben gespeeld. Zo is Remy B. pas bij Palm Invest terecht gekomen toen bij het beleggingsfonds alle seinen al op rood stonden en het meeste kwaad al was geschied. Ruim een maand na het aantreden van commercieel-directeur B. deed opsporingsdienst Fiod-ECD in januari 2008 een inval.

Palm Invest lichtte beleggers op via een piramidespel. Het vastgoedfonds beloofde de inleg in Doebai te investeren tegen een torenhoog rendement, maar in plaats van het geld te steken in vastgoed in Doebai, ging het op aan het luxeleventje van de oprichters.

De beleggers moesten minimaal vijftigduizend euro inleggen. Dat was om onder het toezicht van de AFM uit te komen. Boven dat bedrag hoeven beleggingsfondsen geen vergunning te hebben en vallen zij buiten de controle van de toezichthouders. Beleggers werden uitbetaald met het geld van nieuwe investeerders, totdat er te weinig nieuwe beleggers bij kwamen om de al gecontracteerde investeerders uit te betalen en de piramide instortte.

Eind 2007 kwam de klad in het uitbetalen van het rendement. De ene keer kwam het te laat, de andere keer werd het betaald via een onbekende bankrekening, soms zelfs via een contante storting bij het grenswisselkantoor.

Vastgoed

Het lijkt er volgens het strafdossier op dat de topmannen van Palm Invest zich goed hadden voorbereid op eventuele klachten van beleggers. Zo zouden zij prostituees hebben ingezet om investeerders te kunnen chanteren die hun geld terugeisten. De beleggers werden stiekem op de foto gezet met lokale hoertjes, toen zij in Doebai probeerden uit te vinden of hun miljoenen wel echt in vastgoed waren gestoken. Een advocaat van één van de verdachten zei eerder dat dit verhaal alleen op anonieme verklaringen is gebaseerd.

In juli werden de topmannen van Palm Invest, Danny K. en Bart D., naar België gelokt en daar in een hotelkamer mishandeld door gewapende mannen. Bij K. werd een teen afgeknipt. Zelf zei K. achteraf, via zijn advocaat, ervan uit te gaan dat de mannen mogelijk geloofden dat hij en D. ergens miljoenen hadden gestald.

De strafzaak staat los van de zaak die gedupeerde beleggers hebben aangespannen voor schadevergoeding. Palm Invest heeft 425 gedupeerden voor naar schatting 27 miljoen euro benadeeld. Daarvan is ongeveer 10 miljoen euro teruggevonden.

Gisteren zouden partijen hierover een schikking hebben getroffen, meldt het Financieele Dagblad. De oprichters zouden hun villa's en auto's verkopen om zoveel mogelijk van de inleg terug te betalen.

Beleggingsfondsen

Op dit moment worden ongeveer dertig grote beleggingsfondsen op de korrel genomen, die variëren van beleggen in wijn tot teakhout, van levensverzekeringen tot vakantiehuizen.

Enkele toonaangevende beleggingsfondsen die zijn opgerold zijn: Caribbean Comfort (vastgoedfonds), Easy Life (levensverzekeringen), Golden Sun (vastgoedfonds), TRE Investment (vastgoedfonds). Naar Terra Vitalis (groenfonds) loopt onderzoek. Tegen Groenewoud Teak en Vanille (teakfonds) is door AFM aangifte gedaan.

Beleggers van Caribbean Comfort krijgen 13.000 euro terug. Beleggers van Golden Sun is inmiddels 2500 euro toegezegd. TRE Investment zoekt met beleggers naar een oplossing en wil een doorstart maken. (GERT VAN HARSKAMP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden