Zaak-Nekschot zint Kamer niet

DEN HAAG - De manier waarop cartoonist Gregorius Nekschot een week geleden werd gearresteerd ligt het kabinet zwaar op de maag. CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie hekelt de lange duur dat het OM hem opsloot in een politiecel. Hirsch Ballin was gisteren naar de Tweede Kamer geroepen om zich te verantwoorden over de aanhouding van de tekenaar. Die wordt ervan verdacht zich met acht tekeningen schuldig te hebben gemaakt aan haatzaaien en discriminatie.

De oppositie vermoedde achter de actie van het OM een campagne tegen de vrijheid van meningsuiting. Volgens fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD heeft Hirsch Ballin verzuimt 'zich achter het vrije woord te scharen' na 'de intimiderende aanhouding van een cartoonist'. Er zou sprake zijn geweest van 'een politieke arrestatie'.

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vond het 'nauwelijks geloofwaardig' dat het OM drie jaar nodig heeft gehad om de zaak tegen Nekschot rond te krijgen en zijn identiteit te achterhalen. Het optreden tegen de tekenaar zou een mooi alternatief zijn geweest voor de mislukte actie tegen de film Fitna van Geert Wilders.

Hirsch Ballin wees de Kamer er op in 2005 nog unaniem een motie te hebben aangenomen waarin het OM wordt opgeroepen aangiften van discriminatie serieus te nemen en sneller tot vervolging over te gaan. Hij sprak zijn verbazing uit over de boosheid dat dat nu ook daadwerkelijk gebeurt.

Volgens de minister van Justitie is er wel contact tussen hem en het OM geweest, maar is het onderzoek een initiatief geweest van het OM zelf. Hij wil daar als minister niet in treden. Dat de zaak al drie jaar loopt zou te maken hebben met de zorgvuldigheid die het OM betracht.

Hirsch Ballin moest wel toegeven dat er nog een groot aantal vragen beantwoord moeten worden. Zo is onduidelijk waarom Nekschot dertig uur is vastgehouden, terwijl hij al lang niet meer werd verhoord. Hirsch Ballin ontkende wel dat er een arrestatieteam bij de zaak betrokken was geweest. Er kwamen alleen tien ambtenaren huiszoeking doen. Dat Nekschot aanwezig was, was toeval.

Volgende week praat de Kamer verder na een gesprek tussen Hirsch Ballin en de top van het OM. (Van onze politieke redactie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden