Update

'Zaak kroongetuige proces Passage afsplitsen'

Kroongetuige Peter la S. in het liquidatieproces Passage zette de verhoudingen vandaag in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp weer op scherp. De rechtbank zou de strafzaak tegen La S. moeten afsplitsen en achter gesloten deuren behandelen om te voorkomen dat het hele proces op de klippen loopt.

ANP
De bunker in Osdorp © anp Beeld
De bunker in Osdorp © anp

Dat was de strekking van het betoog van La S. en zijn advocaat Jan Peter van Schaik donderdagochtend. La S. ziet in verband met zijn geheimhoudingsplicht in het kader van zijn getuigenbescherming geen andere mogelijkheid om zichzelf goed te kunnen verdedigen, zonder het Passage-proces volledig op te blazen.

Het hete hangijzer betreft facetten uit het getuigenbeschermingtraject waaraan La S. deelneemt. Zo zou het Openbaar Ministerie (OM) hem op onrechtmatige wijze voor zijn medeverdachten belastende verklaringen hebben laten afleggen. La S. stelde eind september al dat hij met een verklaring kan komen, die de zaken tegen alle verdachten in het liquidatieproces onderuit zou halen.

Zijn advocaat Van Schaik dreigde donderdag de verdediging van La S. neer te leggen, als La S. over deze aspecten niet vrij mag verklaren. De getuige wordt zelf onder meer vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman.

La S. stelt op 'ontoelaatbare wijze' te zijn bewogen kroongetuige te worden. Hij vertelde de rechtbank donderdag een aantal opmerkelijke zaken. Zoals dat zijn toenmalig strafrechtadvocaat op stap was geweest met mensen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). La S. had daarop afstand gedaan van deze advocaat, omdat hij zich afvroeg in hoeverre invloed op de advocaat was uitgeoefend om hem te laten verklaren.

Het OM meent dat een eventuele behandeling achter gesloten deuren ook in het huidige proces zou kunnen, zonder de zaak tegen La S. af te splitsen. Uiteindelijk is de beslissing al dan niet bepaalde verklaringen af te leggen aan La S., stelde het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden