PlusMijn Amsterdam

Yvette Luhrs: 'Ik stop bijna nooit voor rood licht'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Yvette Luhrs.

Josien Wolthuizen
Yvette Luhrs: 'Het lijkt alsof ik een doodswens heb, want ik stop bijna nooit voor rood licht' Beeld Tammy van Nerum
Yvette Luhrs: 'Het lijkt alsof ik een doodswens heb, want ik stop bijna nooit voor rood licht'Beeld Tammy van Nerum

Theater

"Ik zat bij de eerste ploeg medewerkers van het DeLaMar Theater. Dat was mijn laatste baantje voordat ik sekswerk ging doen. Ik vond het heel tof om bij die eerste groep te zitten, omdat je echt zag hoe zo'n theater op gang komt. Het was een soort machine die strak in elkaar werd gedraaid."

Restaurant

"Ik eet veganistisch, dat is niet heel makkelijk in deze stad. Een fijne plek is Wilde Zwijnen in Oost. Daar kun je altijd binnenlopen en zeggen dat je het menu van de chef wilt, maar dan veganistisch. Dan word je een heerlijk viergangenmenu voorgeschoteld. Eigenlijk is dit de enige plek waar je als veganist echt een avond kunt winen en dinen. Bijkomend voordeel is dat je niet-veganistische vrienden ook gewoon kunnen mee-eten."

Wilde Zwijnen Beeld Tammy van Nerum
Wilde ZwijnenBeeld Tammy van Nerum

Mooiste brug

"De Wiegbrug in West, waar de Admiraal de Ruijterweg overgaat in de De Clercqstraat. Als je daarop staat, kun je richting het noorden een heel eind over de ­Kostverlorenvaart kijken. Vooral heel mooi als de avond valt. Het voelt alsof je oneindig uitzicht hebt over de stad. Althans, dat was voorheen zo. Nu staat dat rare hoekige gebouw ineens aan het eind. Hoe heet dat ook alweer? Pontsteiger, ja."

De Wiegbrug Beeld Tammy van Nerum
De WiegbrugBeeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

"De Baarsjes. Toen ik voor het eerst in Amsterdam kwam, trok ik tijdelijk in bij een vriend die daar woonde. Daarna heb ik een hele tijd in De Pijp gewoond, maar nu ben ik weer in De Baarsjes. Het was echt een verademing om terug te zijn. De Pijp is heel fancy, De Baarsjes is een mooie mix van van volks en modern Amsterdam. Wat ik tof vind, is hoe na de vreselijke moord op juwelier Fred Hund in de Jan Evertsenstraat de handen ineen werden geslagen om de buurt weer leefbaar te maken met allerlei projecten."

Standbeeld

"Belle op het Oudekerksplein, een bronzen beeld van een dame in een raam, ­neergezet door het Prostitutie Informatie ­Centrum ter ere van alle sekswerkers ter wereld. Het is de plek waar wij elk jaar als sekswerkers bij elkaar komen om stil te staan bij geweld tegen beroepsgenoten."

Belle Beeld Tammy van Nerum
BelleBeeld Tammy van Nerum

Dieren in Amsterdam

"Ik heb sinds kort drie kippen in mijn ­achtertuin. Ik wil sindsdien alleen nog maar in de tuin zitten en kijken hoe ze rondscharrelen. Ik heb ze geadopteerd van stichting Red een legkip, die kippen na hun periode in een legfabriek redt van de slacht. Die Die, They en Hen heb ik ze genoemd. Ze vreten al mijn planten op, maar ik had het jaren eerder moeten doen."

Geheim adresje

"De Balkonie in de Jan Evertsenstraat, een winkel waar je planten en andere dingen kunt kopen voor op je balkon. Ik moet daar eigenlijk oogkleppen opzetten, want ik koop altijd veel te veel. Ik zeg tegen mezelf dat ik maar één ding mag kopen, maar dat lukt nooit. Dan heb ik alleen een zakje tuinaarde nodig, maar koop ik toch weer een plant. Het is een verslaving. Alleen al in mijn woonkamer staan zeven planten uit die winkel."

De Balkonie Beeld Tammy van Nerum
De BalkonieBeeld Tammy van Nerum

Park

"Ik woon om de hoek bij het Rembrandtpark. Dat is net groot genoeg om een stuk te kunnen hardlopen, maar klein genoeg om niet te verdwalen. Vooral in de lente vind ik het een fijne plek, als het groen begint te groeien. Ik ben trouwens een heel slechte hardloper. Elke lente begin ik ermee, maar na een paar keer stop ik weer."

Vervoermiddel

"De fiets. Ik dacht altijd dat ik niet van fietsen hield, maar sinds ik een nieuwe fiets heb, vind ik fietsen door de stad het fijnste wat er is. Ik voel me altijd erg ­sportief, haha. Als je achter me fietst, denk je waarschijnlijk dat ik een doodswens heb, want ik stop bijna nooit voor rood licht. Ik vind ook dat verkeerslichten vooral een aanwijzing zijn. Als het rood is, moet je rekening houden met ander ­verkeer, maar je hoeft niet per se stil te staan. Als je ziet dat er niks komt, kun je gaan."

Dit kan veel beter

"Het Wallengebied. Er zijn een heleboel prettige werkplekken gesloten, met name in de wat meer afgelegen hofjes. Dat waren plekken waar sekswerkers gewoon hun werk konden doen zonder onderdeel te zijn van de poppenkast voor toeristen."

Speciaalzaak

"Op de hoek van de Hudsonstraat en de Cabralstraat zit Hizmet, een kleine supermarkt met de fijnste groenten en het lekkerste fruit uit de buurt. Ik koop er ook altijd mijn dadels en olijven. Ook leuk: ze hebben een heel tof Instagramaccount."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden