PlusTheaterrecensie

Yves Saint Laurent is prikkelend theater, geestig soms ook

Yves Saint Laurent van Florian Myjer/Frascati Producties in coproductie met De Warme Winkel. De ­monoloog van Florian Meyer gaat over kunst, identiteit en seksualiteit en hoe die drie op gespannen voet met elkaar kunnen staan.Beeld Bas de Brouwer

“Je suis Yves Saint Laurent. Je suis prêt-à-porter.” Als een mantra dreunt Florian Myjer de woorden op, terwijl hij zich op golvende piano­muziek een voor een van zijn kledingstukken ontdoet. “Ik heb een logo,” meldt hij het publiek ook. 

Dat logo bestaat uit de beroemde vervlochten letters van modeontwerper Yves Saint Laurent. Ze staan op het kleed onder Myjers voeten. De theatermaker laat zich erop vallen en begint de letters hartstochtelijk te tongen.

Yves Saint Laurent, een toneel­monoloog van Florian Myjer (1992), gaat over kunst, identiteit en seksualiteit en hoe die drie op gespannen voet met elkaar kunnen staan. Frascati Producties gebruikt het woord ‘non-conformiteit’ om haar jonge maker te typeren – een eufemisme.

Myjer speelt een ongemakkelijk spel met de verbeelding van de beroemde modetycoon en zijn eigen persoon en laat het een uur lang schuren in het vlakke vloertheater. Hij neukt een spiegel, een rol tapijt, een stopcontact om te illustreren dat de modekoning alleen met een stijve tot gedenkwaardige creaties kwam. 

Hij brengt met stemverheffing een ode aan de penis, om met evenveel volume een lofzang te houden op de vagina als onovertroffen muze. Net als al die luidheid monotoon dreigt te worden, verliest hij zich in een introspectieve beschouwing over immoraliteit en hoe ver je daarin mag gaan voor de kunst.

Myjer, geprezen om zijn flamboyante en joyeuze spel, is een man van spiegelpaleizen. Die jongen, die daar zo ontspannen ligt te babbelen over hoe je als kunstenaar je eigen koers bewaakt, is dat de modeontwerper aan het woord, of horen we hier Myjer zelf? En welke spiegel houdt de theatermaker het publiek eigenlijk voor?

Yves Saint Laurent is prikkelend theater, geestig soms ook. Hoewel die humor, aan het besmuikte gelach te horen, ook voortkomt uit ongemak.

Theater Yves Saint Laurent

Door Frascati Producties/De Warme Winkel

Gezien 18/12 Frascati

Te zien 19-21/12 & 8-11/1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden