'Yupps' blijven vaker in de stad plakken

Steeds meer jonge mensen trekken naar de stad en blijven er ook wonen als ze een partner en kinderen krijgen. In de jaren zeventig en tachtig was het nog precies andersom: toen trokken jonge gezinnen naar omliggende gemeenten voor meer rust en ruimte. 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

De grote steden van Nederland - Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Groningen - zijn onder de loep genomen. Al die steden blijken een vergelijkbare ontwikkeling mee te maken: jonge, hoogopgeleide gezinnen blijven plakken in de stad. Omliggende gemeenten vergrijzen juist en krimpen zelfs.

In de periode 2000 - 2014 kreeg Amsterdam er ongeveer 80.000 inwoners bij. Een opvallende tendens in de hoofdstad is de groeiende groep hoogopgeleide gezinnen binnen de ring. In 1996 woonden de meeste gezinnen nog in buurten aan de randen van de stad. In 2014 zijn daar meer buurten binnen de ring A10 bijgekomen: Oud-Zuid, Middenmeer en het Oostelijk Havengebied. Buiten de ring valt de concentratie van gezinnen op IJburg en in Osdorp De Aker op.

Bakfietsgeneratie
De onderzoekers noemen de jonge bewoners die bewust in de stad blijven wonen met hun kinderen 'yupps' (Young Urban Professional Parents). Het zijn voornamelijk autochtone, hoopopgeleide tweeverdienders, de zogenaamde bakfietsgeneratie. Zij willen alle gemakken van het stadsleven en ontlenen hun identiteit aan de plek waar ze wonen. Daarmee lijken ze zich zelfs af te zetten tegen de suburbane Vinexwijken, volgens de onderzoekers.

In het onderzoek wordt voorspeld dat deze trend zich nog wel even doorzet. Juist omdat zowel de man als de vrouw tegenwoordig werken, is de nabijheid van werk en kinderopvang urgenter dan ooit. Vooral de vrouw zou daarin leidend zijn en vanwege de afstand een duurdere woning in de stad prefereren boven een goedkopere woning in een buitengemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden