PlusInterview

Yung Nnelg: een van de eigenzinnigste rappers van Nederland

De Amsterdamse rapper Yung Nnelg heeft een indrukwekkend debuutalbum gemaakt: Balans. En dat terwijl hij al een ander album had klaarliggen. ‘Met deze plaat heb ik geen bevestiging meer nodig.’

Rapper Yung Nnelg wil met de muziek op zijn debuut­album mensen niet per se vermaken. Beeld Jaasir Linger
Rapper Yung Nnelg wil met de muziek op zijn debuut­album mensen niet per se vermaken.Beeld Jaasir Linger

Toen de 25-jarige Yung Nnelg (echte naam Glenn Ascencion) afgelopen zomer in tien weken zijn debuutalbum opnam hield hij zich aan een strak schema: om elf uur in de studio, daarvoor bij de bakker op het pleintje twee kaasstengels en een vitaminebom, in de middag een saoto­soep en in de avond een boksclinic in Zaandam. Op de vraag waarom precies twee kaasstengels, lacht hij voorzichtig: “Ik weet niet, man. Als ik één ding doe en het werkt voor me, dan doe ik dat altijd.”

Yung Nnelg geldt al jaren als een van de eigenzinnigste rappers van Nederland. Hij groeide op in de Bijlmer als zoon van Ghanese immigranten, samen met een broertje en zusje, voor wie hij een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Na zijn middelbare school begon hij de studie commerciële economie, die hij uiteindelijk afbrak om zich volledig op de muziek te kunnen richten.

Hij tekende een contract bij Sony Music en in 2017 verschenen er twee ep’s Contra en Serena. Na Serena trad Nnelg op in de grootste popzalen van Nederland. Dat deed hem naar meer verlangen. “Ik dacht daarna: ik ben ready voor mijn debuutalbum. Maar er waren situaties.” Hij is even stil. “Ik noem het liever situaties, in plaats van problemen.”

Die ‘situaties’ speelden bij zijn toenmalige label. Om zakelijke redenen lukte het niet bij dat label een debuutalbum uit te brengen. Hij koos zijn eigen weg.

Betere lens

Toen hij niet lang daarna een nieuw album had klaarliggen, liet hij dat in de studio horen aan rapper Willem (van The Opposites, Man in Nood). Die zei hem dat 80 procent van het album niet goed genoeg was. Het had als een klap kunnen aankomen, maar Nnelg realiseerde zich dat Willem gelijk had: “Ik moest terug naar de tekentafel.”

Het werd een lastige periode waarin de rapper zichzelf opnieuw moest zien te vinden. “Ik ging met een betere lens naar de wereld kijken en daardoor vond ik dingen die ik eerst niet zag.”

Zo ontstond een samenwerking met Red Bull Music en richtte hij samen met een aantal vrienden zijn eigen platform Zes Nullen op, waarmee hij nu veel zaken zelf regelt.

Balans is een wonderlijk album, waarin een duidelijke tweedeling is te horen: de nummers die in het verlengde liggen van zijn eerdere werk en de nummers waarin hij een nieuwe afslag heeft durven nemen. Deze laatsten maken het meest indruk.

In Red Ons met Willem stelt de rapper continu een indringende vraag (‘Wie redt ons als we het zelf niet doen?’), in Superhelden brengt hij, samen met Gerson Main, op een poëtische manier een ode aan zijn ouders en met Sick & Tired maakte hij een van de origineelste en kwetsbaarste liefdesliedjes (‘Je bent mijn wederhelft/ Gaat het goed met jou, dan gaat het goed met mezelf.’)

Op Balans werkt Nnelg met veel gastartiesten. Van Henkie T, Willem en Ares tot Winne, Cho en de Ghanese artiest King Promise. De bijdrage van rapper Bokoesam is het opvallendst: hij rapt slechts drie woorden. Dat zijn woorden uiteindelijk op een track met een grote, Ghanese artiest belandden, verbaasde Bokoesam volgens Nnelg ook.

Ondanks de tegenslagen is het Nnelg gelukt Balans, een volwaardig, twaalf nummers tellend debuutalbum, te maken. Tijdens het proces leerde hij een belangrijke les: hij moest niet iets maken wat de mensen zouden willen horen, maar iets maken dat hij écht voelde. “Het enige wat ik toen heb gedaan, is steeds erop mikken mensen te ráken.”

Yung Nnelg treedt 14 mei op in Paradiso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden