PlusFilmrecensie

Your Mum and Dad is rommelig en onafgewerkt

Het verhaal van Your Mum and Dad is aangrijpend, maar de film is rommelig en onafgewerkt. 

Scène uit Your Mum and DadBeeld Cinema Delicatessen

Als achtjarig meisje ziet filmmaker Klaartje Quirijns haar moeder met een foto in haar hand voor het eerst huilen. De reden weet ze niet, maar het beeld blijft haar altijd bij. Goede vriend Michael Moskowitz raadt haar therapie aan. In therapie gaat ze niet, maar als ze last van haar borst krijgt, besluit ze het effect van ouders op hun kinderen te onderzoeken.

‘They fuck you up, your mum and dad,’ opent de documentaire, die het resultaat is van dit onderzoek, weinig subtiel. Het uur dat volgt, waarin de film slingert tussen de familieverhalen van Moskowitz en Quirijns, dient als bewijs van deze uitspraak. Het resultaat is een persoonlijk maar rommelig exposé dat meer op een eerste versie dan een afgewerkt ­product lijkt.

Soms, als Quirijns onderzoek doet naar haar mysterieuze vader en stukje bij beetje een verzwegen familietragedie blootlegt, vangen we een glimp op van de intrigerende film die Your Mum and Dad had kunnen zijn. Want het verhaal dat de kern van de film vormt, is aangrijpend, uniek maar toch universeel.

Niet dat Moskowitzs pijnlijke familiegeschiedenis, getint door de Holocaust, oninteressant is, maar veel te vaak doemt de vraag op waarom we hier precies naar kijken. Vooral zijn therapeut gaat met zijn Freudiaanse jargon op de zenuwen werken. Zijn inzicht dat trauma transgenerationeel wordt overgedragen levert nietszeggende scènes op waarin Quirijns haar dochters vraagt of ze een goede moeder is. Het zou een dappere onderneming zijn geweest als ze open had gestaan voor hun antwoorden.

Het is deze psychoanalytische basis die in alle scènes tot uiting komt die de film, net als de ouders in Philip Larkins gedicht waaraan de film zijn titel ontleent, ondermijnt. Want ­hoewel het een schokkend drama blootlegt, ontroert Your Mum and Dad door Freudiaanse dooddoeners eigenlijk weinig.

Your Mum and Dad

Regie Klaartje Quirijns
Te zien in De Balie, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden