PlusKlapstoel

Youp van 't Hek: 'Ik ken geen boze witte mannen'

Youp van 't Hek (1954) is cabaretier. Met zijn nieuwe voorstelling Licht staat hij vanaf 8 februari in Carré. Voor Het Parool laat hij zijn licht schijnen over opvallende kwesties uit 2016.

Hans van der Beek
'Tijdens de minuut stilte voor Cruijff in de Arena merkte ik dat de tranen over mijn wangen rolden' Beeld Harmen de Jong
'Tijdens de minuut stilte voor Cruijff in de Arena merkte ik dat de tranen over mijn wangen rolden'Beeld Harmen de Jong

Yuri van Gelder

"Ik vond dat zó zielig. Die jongen, ik weet niet precies wat hij gedaan heeft, maar volgens mij hoort bij sport altijd één zo'n figuur die er even uitspringt. Er zal wel meer gebeurd zijn dat hij weg moest, maar zeg dat dan."

"Van sporters - hockeyers, schaatsers - heb ik ook verhalen gehoord over vroeger. Die gingen heerlijk lekker door tot 's ochtends half zes, onder anderen mijn eigen broer. Volgens mij hoort dat er ook een beetje bij. De grootste sponsor van het hele zooitje is godverdomme Heineken, man."

Rolkoffer

"Aandoenlijk. Ik snap waar je heen wilt, Airbnb en de toeristen, maar ik heb daar geen last van. Ik hoor dat mensen het heel erg druk vinden. Ja, klopt, het is heel erg druk, maar dat vind ik ook wel weer geestig. Dat is nou eenmaal de tijd."

"Ik snap Airbnb: studentachtige types in een te duur huis en die kunnen het goed verhuren. Ik snap Uber ook, ik snap het allemaal, maar ik hou niet zo van het gezeur. Het is druk, ja. Leuk, geestig."

Douwe Bob

"Ik vind die gozer wel goed, sympathiek, goeie zanger. Ik hoorde dat hij biseksueel is. Toen begreep ik pas waarom hij Douwe Bob heet."

De boze witte man

"Volgens mij zijn het er veel, en ze zijn boos. Ze zijn boos op Roetveegpieten, op Sylvana. Ik lees erover, ik kijk ernaar, ik lach er vriendelijk om. Ik ben zelf ook wit en ik ben ook wel eens boos, maar op een andere manier, een beetje relativerend. Ik ken ze ook niet, boze witte mannen. In mijn kennissenkring zitten ze niet."

Johan Cruijff

"Ik moet eerlijk zeggen: tijdens de minuut stilte in de Arena merkte ik dat de tranen over mijn wangen rolden. Het was persoonlijk een grote afsluiter van een ongelofelijk groot geluk en dat geluk was de speler Johan Cruijff."

"Ik, als jonge­tje van zeventien, 1971, met mijn jongens­kaartje, en wij keken naar Johan, de jongen uit Betondorp die furore maakte en die miljoenen ging verdienen. Iemand in de Volkskrant schreef daar iets vervelends over en toen heeft mijn oma van 83 haar abonnement opgezegd. 'Wat een idioot,' zei ze. 'Die jongen vermaakt de hele wereld.' En mijn oma had niks, hè, die kwam gewoon uit de Jordaan."

"Ik heb hem een paar keer ontmoet. Hij heeft me toegesproken toen ik vijftig werd, via de video. Hij zei: 'Iedereen voor lul zetten, en daarmee je zakken vullen, dan heb je het toch goed bekeken.' Buitengewoon geestig."

Sylvana Simons

"Ik begrijp van die hele Pietendiscussie niks. Waarom niet gewoon langzaam een paar Roetveegpieten en Kleurenpieten? De voorstanders doen spastisch, maar de tegenstanders net zo goed. Ze zijn allemaal raar. Die kinderen zien het niet eens, ik zie het aan mijn eigen kleinzoon - allemaal opzouten, man."

"Maar Sylvana, ik begrijp dat ze veel ergernis oproept, maar dan zo'n idioot met dat liedje en dat filmpje. Dat je denkt: debiel. Ik vind dat ze nog netjes gereageerd heeft."

"Toen ze lid werd van Denk, verloor ze elke geloofwaardigheid. Als vrouw bij Denk, dan klopt iets niet helemaal. En nu dat Artikel 1, nou, veel succes ermee. Ze heeft ooit nog eens een literatuurprogramma gepresenteerd op RTL. Daar ging Nederland niet meer van lezen, hoor."

Thomas Dekker

"Ik weet niet, ik sta veertig jaar op het podium, langer zelfs, en bij ons is een code: wat op tournee gebeurt, gebeurt op tournee. Er worden mij weleens vragen gesteld: is het waar dat jullie daar...? Ik zeg dan: 'Weet ik veel, dan ben ik altijd al naar bed.' Nou, ga er maar van uit, ik doe als laatste het licht uit."

"Kijk, wat hij over die doping heeft verteld, vind ik keurig. Maar dat je dus een hotelkamer binnenkomt, ik jou een handdoekje geef en wij samen een beetje gaan lopen rukken, in stereo... Het feit dat hij er ook aan heeft meegedaan, je zegt toch zeker: flikker eens op, man, debiel. En daar dan later wel weer een boek over schrijven."

"Ik heb er in een column een parodie op gemaakt. Dat ik helemaal geen hartoperatie had. Na Dekker en Kieft gaat Youp van 't Hek ook maar eens alles bekennen. Drugs, vrouwen, de hele flikkerse boel. Waarop weer allemaal mensen dat serieus namen: jeetje, zijn vrouw leest die column toch ook? Dat is nog het geestigste."

Donald Trump

"Mannen met raar haar. Dat moet ermee te maken hebben. Onbegrijpelijk wat die man allemaal uitkraamt en doet en dat hij gewoon gekozen is. Over die muur en al die filmpjes en grab them by the pussy - ik dacht: die man wíl helemaal geen president worden."

"Hij is ook helemaal geen selfmade man, hij is helemaal niks, zijn vader was al rijk. Ik hou mijn hart wel vast. Ik vind het wel eng, zo'n type. Het engste vind ik nog dat mensen zoiets kiezen. Maar ja, de Democraten hadden ook wel de allerslechtste kandidaat. Die Clinton, wat een muts. "

Premier Wilders

"Ik denk het niet. Stel dat Wilders veel stemmen krijgt, en daar vrees ik wel voor, dan moet hij weer mensen bij elkaar gaan graaien die het moeten doen, en dan krijgen we het weer. Denk maar één keer aan Nawijn, die een carnavalsnummer opnam, en alles is samengevat."

Kasper Dolberg

"Ik was degene, en dat ga ik ook onmiddellijk claimen, die meteen bij de eerste wedstrijd zei: 'Dat is 'm, dat wordt 'm.' Ajax was ook erg aan zo'n speler toe. Voor mij op de tribune zat een gozer een boek te lezen. Ook een beetje als Amsterdamse humor, maar die zei: 'Ik hoor wel als er wat gebeurd is.'"

"Geen kwaad woord over Frank de Boer, maar Ajax was erg saai aan het worden. Maar de laatste tijd wordt bij ons in het rijtje weer gelachen en dat komt mede door Kasper Dolberg."

"We moeten maar goed naar hem kijken, want volgend seizoen zijn we hem al kwijt, daar ben ik bang voor. Ik hoop dat hij naar zijn oude oom Youp van 't Hek luistert, want die zegt: blijf nog twee jaar, dat is voor iedereen beter - voor hemzelf, maar ook voor seizoenkaarthouder Youp van 't Hek."

Tuigvlogger

"Die kreeg overal aandacht en nu hebben we het er ook weer over. Ik heb hem één keer heel hard zien rennen, op een filmpje. Toen zat een kerel achter hem aan, daar moest ik wel om lachen. Van dat hele vloggen heb ik nog altijd niks begrepen."

"Ik ben eens gaan kijken. Allemaal meisjes die zeggen: goedemorgen, nou, ik heb net geslapen, nu effe douchen, en dan zegt ze welke shampoo ze gebruikt. En honderdduizend mensen gaan dan ook die shampoo gebruiken. Maar die jongen is gewoon een Pietje Bell 2.0, een beetje hangen bij een supermarkt, meer zag ik niet."

Dafne Schippers

"Wat ik dus prachtig vond: ze had er gewoon ongelofelijk de pest in dat ze zilver had. That's the spirit. Ik herken dat. Ik ga nu naar Carré en dat moet vol zitten. En niet om de poen, maar om het gevoel dat je er staat. En er moet hard gelachen worden, je wilt scoren. Gaan voor de hoofdprijs."

Ebru Umar

"Ik heb het gevolgd en het interesseerde me niet zo erg, moet ik zeggen. Dat ze niet uit Turkije weg mocht vanwege een tweet. Ik heb me er twee seconden in verdiept en toen dacht ik: zo, nu ga ik weer lekker verder in mijn boek en een cd van Bach opzetten en aan mijn voorstelling denken en met mijn kleinzoon praten. Het zal wel aan mijn leeftijd liggen."

V&D

"Ik was er volgens mij al 35 jaar niet meer geweest. De laatste keer was voor een schrift of een liniaal. Ik kwam er wel regelmatig langs, en dan zag ik ook wat eruit kwam. Ik weet niet, een soort oubolligheid."

"Are You Being Served, daar deed het me aan denken. Haakjes voor in de kerstboom, als die overal waren uitverkocht, dan ging je nog een keer V&D binnen. Dan kwam je langs allemaal koffers en hele rare regenjassen. Zoals je fluitend een Hema binnenloopt, was de V&D helemaal klaar."

Henk Krol

"Een vervelende zeur. Partij van mijn leeftijdgenoten, maar ik word er heel opstandig van. Steeds roepen dat onze generatie het zo slecht heeft. Nou, volgens mij loopt die helemaal afgevuld rond. Al die ouderen weten niet meer hoe ze hun reisjes moeten boeken. Al dat getrut!"

Max Verstappen

"Geestig. Zo'n jongetje dat al vanaf de trapauto als eerste door de bochten ging en nu ook - met gevaar voor eigen leven snijdt hij iedereen. Ik ben geen Formule 1-iemand, maar opeens zit ik ook te kijken, alhoewel niet de hele middag."

"Ik vind het een leuke gozer, hij heeft schijt aan alles. En onvoorstelbaar dat hij ook voor zijn rijbewijs al de halve wereld eruit had gereden. Danny Blind moet hem in de spits zetten, want hij gaat tenminste nog eens iemand voorbij."

Berlijn

"Waanzin. Een godsdienstige psychopaat. Ik begrijp nooit waar iemand het recht vandaan haalt een ander te doden in naam van wie dan ook. Ik weet niet waar dat staat. Wat ik wel weet: dat van die maagden, dat is niet waar."

2017

"Ingewikkeld jaar. Met cruciale verkiezingen. Misschien valt het mee, er is altijd verschil tussen peilingen en het stemhokje, maar links moet wel een vuist maken. En niet meer die trui van Spekman, niet dat jarenzestiggemuts, dat is fnuikend."

"Iemand die echt antwoord heeft, een leider. Ik ben wel van plan om links te stemmen, al was het maar om te proberen het schip een beetje recht te houden."

Licht van Youp van 't Hek, onder meer van 8/2 t/m 4/3 en van 25/5 t/m 27/5 in Carré.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden