Review

You will meet a tall dark stranger ****

null Beeld

Regie: Woody Allen
Met: Naomi Watts, Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins

Wat er ook gebeurt in de wereld: Woody Allen maakt ieder jaar een film. De wrange komedie You will meet a tall dark stranger toont de mens als een wezen dat niet zonder illusies kan.

Shakespeare zei dat het leven vol geraas en gebral zit dat uiteindelijk niets betekent, zegt een voice-over in het begin. Geen fijne gedachte en daarom houdt iedereen illusies in stand, zegt dezelfde stem ruim negentig minuten later aan het einde van de in Londen spelende film. In tussen hebben we kennis gemaakt met een familie, waarin iedereen zich vastklampt aan een illusie.

Centraal staat het getrouwde stel Sally (Naomi Watts) en Roy (Josh Brolin), dat beseft dat hun huwelijk een illusie van geluk is geworden. Beiden staan open voor een nieuwe illusie: Sally legt het voorzichtig aan met haar baas (Antonio Banderas), een galeriehouder, en Roy lonkt naar de mooie overbuurvrouw (Freida Pinto), die op het punt van trouwen staat.

Dan is er Sally's gescheiden moeder Helena (Gemma Jones), die zich een illusie van geluk laat aanpraten door een waarzegster: een mooie vreemdeling zal binnenkort haar pad kruisen. Sally's vader Alfie (Anthony Hopkins) zoekt de illusie van geluk met hulp van viagra bij een ordinaire golddigger, die in de man die minstens twee keer zo oud is een wandelende portemonnee ziet.

Wie in deze tijd van het jaar behoefte heeft aan een opbeurende blik op de mensheid kan You will meet a tall dark stranger beter links laten liggen, want Allen - toch al geen man van warme kerstgedachten - komt nogal zwartgallig uit de hoek.

De personages leven niet alleen met illusies, maar de meesten zijn ook akelig opportunistisch. De kroon spant Roy, die om zijn schrijverscarrière een duw te geven, een ongelofelijk smerige streek uithaalt. You will meet a tall dark stranger, waarin de geweldige cast uitstekend werk levert, zou in handen van veel regisseurs een loodzwaar drama zijn geworden, maar Allen heeft er een wrang-geestige komedie over het futiele gespartel van de mens van gemaakt.

Dat hij op de valreep het meest
naïeve personage een happy end gunt, levert onverwachte toch nog een soort Kerstgedachte op. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden