PlusFilmrecensie

You Were Never Really Here

You Were Never Really Here is een hallucinante ervaring, die af en toe cool en hip lijkt te worden, maar ver bij de ironie van een Tarantino uit de buurt blijft. De sublieme montage alleen is al ­reden genoeg om te gaan kijken.

You Were Never Really Here Beeld -
You Were Never Really HereBeeld -

In de hedendaagse cinema heerst bepaald geen tekort aan zwijgzame moordenaars - wél aan films die hun belevingswereld serieus nemen.

In You Were Never Really Here volgen we de gevechten en executies op afstand: via beveiligingsbeelden, via een spiegel. Ze doen er niet toe. Ze zijn het gevolg van keuzes die lang geleden zijn gemaakt, trauma's die lang geleden zijn opgelopen. De psyche van Joe (Joaquin Phoenix) is er onherstelbaar door beschadigd.

Flarden van het verleden
We zien soms flarden van dat verleden - net zoals we Nina (Ekaterina Samsonov) soms horen aftellen. Zij is de dochter van een politicus die in de kelder van de samenleving is beland. Pedofielen. Pornonetwerken. Joe gaat met zijn hamer op pad om haar te bevrijden, maar de pedofielen slaan terug. Waarna Joe weer moet terugslaan.

Lynne Ramsay heeft de wraakthriller dermate ingrijpend gerenoveerd dat hij nauwelijks nog als zodanig herkenbaar is. Vrijwel alle sensatie verdween.

Regisseur Ramsay is ­alleen geïnteresseerd in Joe, fenomenaal gespeeld door Phoenix, die zoals de titel belooft inderdaad nooit helemaal aanwezig is. Hij eet, zorgt voor zijn bejaarde moeder (gespeeld door Judith Roberts) en neemt op verzoek een foto van Japanse toeristen. Joe bestaat, maar toch vooral in zijn hoofd. Hij loopt als toeschouwer rond in zijn eigen leven en wij lopen met hem mee.

Hallucinante ervaring
De sublieme montage alleen is al ­reden genoeg om te gaan kijken. Beeld en geluid kronkelen om elkaar heen, lopen vaak evenwijdig, maar splitsen zich soms ook op.

Het is een hallucinante ervaring, die af en toe cool en hip lijkt te worden, maar ver bij de ironie van een Tarantino uit de buurt blijft.

Joe leeft in een oprechte hel met spaarzame lichtpuntjes. De arm die hij om zijn moeder heen slaat. De dankbaarheid die anderen hem soms tonen. Al heeft Joe geen idee wat hij daarmee aanmoet, het is in ieder ­geval íéts.

You Were Never Really Here

Regie Lynne Ramsay
Met Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Judith Roberts
Te zien in City, Eye, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto, Uitkijk, Tuschinski

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden