Yokiyo

Sociaal Koreaans eten

Koreaans restaurant Yokiyo doet wat spartaans aan, maar de gerechten zijn buitengewoon lekker en moedigen aan tot delen met tafelgenoten. De prijzen zijn volks te noemen.

Misschien dat het de verjaardag van Kim Il Sung was, of de dreiging door zijn kleinzoon, of was het gewoon de tip van een vriend, maar het Koreaanse restaurant Yokiyo (Koreaans om de ober te roepen) moest beslist bezocht worden.

Ze zitten in een smal pand aan de OZ Voorburgwal, eerst wat lastige treden af, naar het souterrain, waar je eerst langs de bar komt en dan in een ruimte waar alles uit bielzen is opgebouwd: lange bielzentafels met bielzenbanken en wat kleine bielzenzitjes; daar weer achter de halfopen keuken. Via een wenteltrap kom je op éénhoog, waar gewonere tafeltjes met stoelen staan en zo'n Koreaanse tafelgrill en daar boven is nog een ruimte voor partijtjes.

Wij blijven maar beneden, ook omdat je daar à la carte kunt eten; per verdieping lijkt er een andere formule te zijn (zie www.yokiyo.nl).

Je kunt een Yokiyo Special menu bestellen (vier gangen à €30, zes à €37,50), maar dan krijg je waar de kok die dag zin in heeft. De bediening weet ook niet wat dat is. We houden het dus à la carte.

Om te beginnen willen we ieder een soep nemen, maar we worden meteen gewaarschuwd: het zijn grote porties, goed voor twee personen. Ze noemen het ook Korean Social Food en dat snappen we nu. Dat doen we dan met de Spicy Fish Soup van €10,50, met zeebanket, tofoe en groenten. We krijgen een grote kom met twee kleine kommetjes om in op te scheppen. De soep is niet zo spicy als we gehoopt hadden, maar smakelijk en goed gevuld. Gewoon goed.

We vervolgen met wat ze Side Dishes noemen, 'served when ready'. Dat is snel en efficiënt genoeg: keurige gebakken krabbetjes, geserveerd met chilisaus (€8), wat in feite een goede deal is, als je het vergelijkt met wat je elders voor vier van die beestjes betaalt.

De viskoekjes lijken in helemaal niets op bijvoorbeeld Thaise viskoekjes; de Koreaanse naam zou trouwens eerder slaan op een soort lekkerbekjes, maar dit lijkt op de viskoekjes zoals ze bij ons traditioneel zijn, alleen misschien wat losser van structuur: bij die vier viskoekjes komt nog soja-limoensaus en dan betaal je €7,50. Ook al geen geld en zo is het inderdaad een voorgerecht dat je prima met een aantal mensen kunt delen. Social!

De hoofdgerechten zijn 'from the charcoal BBQ', geserveerd met rijst, 4 banchans of the day (dat zijn echte bijgerechten, zoals kimchi van kool, spinazie, radijs etc.) en saus.

De vis van de dag is een hele zeebaars, ingesneden en geroosterd en precies goed; zo'n visje is vaak snel te gaar, maar deze was volstrekt perfect (€21,50).

Het andere grillgerecht wordt de met groene thee gegrilde biologische Smoked Chicken: misschien wat droog, omdat het om een filet gaat, maar wel buitengewoon smakelijk (€15,50). We hebben sowieso al de gewoonte al het eten te delen, maar in dit geval blijft zelfs dan nog voldoende over voor nog één of twee gasten.

Voor het dessert bestellen we ten eerste de sorbets (mango en rabarber), maar abusievelijk brengt men ons de spicy fruit salad: vers fruit met vlokken Spaanse peper: heel smakelijk, maar toch echt iets anders. Ondanks onze protesten wordt het van de rekening gehaald (€4,50).

Wat wel komt, is de bestelde Miso-peer met sesam- ijs: niet een speciale peer, maar een warme, gestoofde halve peer met misosaus. Dat ging heel goed samen en het ijs was ook meer dan in orde (€5,50).

Qua drank houden we het eenvoudig: een enkele 'huisgemaakte' ijsthee (€2) en water, maar ze schenken hier, naar Koreaanse traditie, veel bier, als je wilt zelfs per kan en er zijn ook allerlei andere Koreaanse traditionals. Ook al om te delen.

Met andere woorden: de omgeving is misschien wat spartaans, maar het eten is buitengewoon goed verzorgd en gedetailleerd. De bediening is vriendelijk en de prijzen zijn, nou ja, ik zal het maar zeggen, volks.

Yokiyo mag blijven.

9-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden