Review

Yo, también *****

null Beeld

Regie: Álvaro Pastor, Antonio Naharro
Met: Pablo Pineda, Lola Dueñas

"Heb je wel eens een vriendinnetje gehad?" Vraagt de geblondeerde Laura (Lola Dueñas) haar collega Daniel (Pablo Pineda), een jongeman met het syndroom van Down, tijdens een kantooruitje. "En was ze ook zoals jij?" "Hoe bedoel je," is zijn droge antwoord, "afgestudeerd?"

"Waarom zou je normaal willen zijn?" Kopt de poster van Yo, también, het speelfilmdebuut van Álvaro Pastor en Antonio Naharro. In dit bitterzoete komediedrama zetten zij al onze vooroordelen over mensen met het syndroom van Down op zijn kop.

Daniel is 35 jaar en - evenals de acteur die hem speelt - de eerste persoon met het Down-syndroom die in Europa een studie heeft afgerond. Dat het merendeel van de mensen hem alsnog als een klein kind behandelt, dat vast zijn veters niet kan strikken, vat hij met een aanstekelijke bijdehandheid op. "Heb je wel eens aan prostitutie gedacht?" Wil - opnieuw - Laura weten. "Denk je dat ze mij voor seks willen betalen?" vraagt hij, met een twinkeling in de ogen. Daniel valt direct voor de verfrissend directe, totaal niet politiek correcte Laura, maar zijn moeder maakt zich zorgen. Zo'n romance met een 'normale' meid heeft toch geen toekomst?

Yo, también (Ik ook) was afgelopen februari de onverwachte, maar terechte publiekswinnaar op het Rotterdam Filmfestival. Pastor en Naharro benaderen een mogelijk problematisch en gevoelig onderwerp met humor en tact. Veel hangt daarbij natuurlijk af van de hoofdrolspeler, en Pablo Pineda maakt een flitsend debuut als Daniel: welbespraakt, slim, charmant, en prima in staat om zijn eigen veters te strikken, thank you very much.

Toch is het tegenspeelster Lola Dueñas (de grijze-muizige zus van Penélope Cruz in Volver) die de show steelt en voor haar rol een Goya (Spaanse Oscar) in de wacht sleepte. Laura staat voor het publiek, die, ondanks haar geblondeerde haar, naaldhakken en veel te strakke broek wel de dingen zegt die we ons allemaal stiekem afvragen.

"Waarom zou je normaal willen zijn?" vraagt de filmposter. Maar de vraag die na de film vooral blijft hangen is: "Wat is nu eigenlijk normaal?" (BREGTJE SCHUDEL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden