Plus

‘Yo, kan ik even mijn tune laten horen?’

Armin Shah, Yuki Christus en Défano Holwijn weten door de ontspannen sfeer al twee jaar lang wekelijks de bekendste Nederlandse rappers in hun hiphoptalkshow Convo te krijgen. ‘Rappers zeggen tegen elkaar: Convo is goed, man. Ben je nog niet geweest?’

Convo vanuit de Red Bull Studio in Amsterdam-Oost, met Yuki Christus, Armin Shah en Défano Holwijn gast Kempi (rechts). Beeld Eva Plevier
Convo vanuit de Red Bull Studio in Amsterdam-Oost, met Yuki Christus, Armin Shah en Défano Holwijn gast Kempi (rechts).Beeld Eva Plevier

Twee jaar geleden ontstond het idee voor een Nederlandstalige hiphoptalkshow bij Armin Shah (23), die tot dan toe als muziekjournalist rappers interviewde. Hij ontdekte dat hij niet goed was in het opschrijven ervan, maar wilde wel graag de gesprekken die hij voerde delen met de buitenwereld. Shah is liefhebber van Amerikaanse podcasts en radiostations: in de Verenigde Staten bestaan meer dan tweehonderd populaire podcasts. Hij vroeg aan YouTubers Défano Holwijn (26) en Yuki Christus (22) of ze wilden meewerken. Met hun instemming en Red Bull Music als ondersteunende partij was Convo geboren.

Op maandagmiddag is de sfeer in de Red Bull Studios in Oost ontspannen. De ‘studiohond’ loopt in de verschillende ruimtes rond en rapper Kempi, die vandaag te gast is en vorige week zijn derde studioalbum uitbracht, is net aan tafel gaan zitten. Hij maakt een grap over dat hij ‘gewoon water’ wil drinken. “Spa Rood is voor luxe mensen, man,” zegt hij lachend.

Op zijn nieuwe album heeft de rapper in een van zijn nummers een fragment uit Convo verwerkt, waarin Christus commentaar levert op Kempi. In dit fragment zegt hij dat hij een bepaald soort liedjes van de rapper niet hoeft te horen en dat hij liever ‘zijn pijn en slechte gezang’ hoort.

Kempi is ondanks de kritiek naar de studio gekomen en is vergevingsgezind. Tijdens de opname legt hij uit: “Ik was gekwetst. Het deed me echt pijn. Maar ik heb me niet laten gaan. Die man heeft een mening en die moet je respecteren.”

Extra sausje

Holwijn zorgt voor de positieve noot: “Je album is het antwoord waarop we gehoopt hadden.” Shah over Christus: “Ik dacht: we moeten iemand hebben die zijn mening eruit gooit en een extra sausje aan de show geeft.”

Christus zorgt zeker voor die extra saus. Volgens hem accepteren rappers wat hij zegt, omdat hij opbouwende kritiek geeft. “En ik hoef met niemand vrienden te worden. Ik zeg gewoon wat ik wil en als het je niet aanstaat: we zijn geen vrienden, dus je boeit me niet.”

Boodschappen doen

Hun meningen doen ertoe. Ze krijgen wekelijks via Instagram tientallen berichten van jongeren die om advies vragen wat betreft hun nummers, beats en videoclips. Holwijn: “Het is love dat mensen je capabel genoeg vinden om een mening te geven, maar het zijn wel veel berichten.”

Shah: “In het begin was het voor mij heftig, dat mensen me in de supermarkt om een mening vroegen, terwijl ik dacht: kun je me met rust laten?” En dan lachend: “Laat me mijn boodschappen doen, man.” Christus: “Of dat iemand op straat zegt: ‘Yo, kan ik even mijn tune laten horen?’ En dan sta je ineens heel lang met die telefoon aan je oor.”

De kracht van de talkshow schuilt in de ontspannenheid van de gesprekken. Zo beginnen de mannen de uitzending meestal met de vraag hoe het weekend van iedereen was. Convo lijkt voor de rappers een plek geworden waarvan ze weten dat ze er veilig zijn: geen journalisten in de buurt die hun het vuur na aan de schenen leggen.

Komt sowieso goed

Holwijn: “De meeste rappers houden niet van interviews, omdat ze vaak hebben meegemaakt dat ze anders worden belicht dan ze zelf zouden willen. Ik denk dat wij ze het gevoel geven: het komt sowieso goed, en daardoor zeggen ze tegen elkaar: ‘Convo is goed, man. Ben je nog niet geweest?’”

Shah, Christus en Holwijn hopen uiteindelijk bredere onderwerpen te kunnen belichten dan enkel hiphop. Shah vergelijkt Convo met Veronica Inside: “Daar is de basis voetbal, maar ze hebben het ook over van alles en nog wat. Hiphop is onze basis, maar soms hebben we het ineens over dat parkeren in Amsterdam duurder is geworden; dan moeten we daar ook gewoon een halfuur over kunnen praten.”

Ondertussen dromen ze hardop over toekomstige gasten. Shah: “John de Mol moet hier zitten, man. Dat zou ik echt grappig vinden.”

Convo is wekelijks op woensdag op YouTube en Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden