Ymere zet streep door wooncoöperatie in Noord

De wooncoöperatie in de Van der Pekbuurt gaat definitief niet door, nu woningbouwcorporatie Ymere een aankoopbod heeft afgewezen.

Bien Borren
De Oleanderstraat met de woonblokken waar de leden van de coöp hun oog op hadden laten vallen Beeld Charlotte Odijk
De Oleanderstraat met de woonblokken waar de leden van de coöp hun oog op hadden laten vallenBeeld Charlotte Odijk

De initiatiefnemers achter wooncoöperatie Copekcabana dromen al jaren van de collectieve aankoop van een blok woningen in de Van der Pekbuurt in Noord.

Begin februari deden ze Ymere - eigenaar van de panden - een aankoopbod. Maandag liet de coöperatie weten dat de woningcorporatie het bod niet heeft geaccepteerd. Ymere vindt het overnamebod te laag.

35 procent
Om de aankoop en de renovatie van de twee beoogde woonblokken met dertig woningen te kunnen financieren bood Copekcabana een bedrag dat 35 procent onder de marktwaarde ligt.

Volgens de coöperatie is dat goed te verdedigen. 'De vraagprijs van de blokken in de Van der Pekbuurt steeg binnen een jaar tijd met 35 procent,' schrijft Copekcabana in een persbericht.

Eerder zei een woordvoerder van Ymere in Het Parool dat een woningbouwcorporatie geen korting kan geven op de verkoopprijs. "Daar mag geen misverstand over bestaan. Dit is maatschappelijk vermogen en de opbrengst van de verkoop steken we in sociale woningbouw."

Alternatief plan
Volgens de coöperatie betekent de afwijzing van het bod niet direct het einde van Copekcabana. Ymere zegt open te staan voor een alternatief plan.

Er wordt nu samen onderzocht of een beheercoöperatie, waarbij de woningen eigendom blijven van Ymere, mogelijk is.

Wel zet Copekcabana vraagtekens bij de intentie van de woningbouwcorporatie. 'Zijn corporaties er klaar voor om daadwerkelijk de regie uit handen te geven aan kleine, sociale coöperatieven?'

Lees ook: Bewoners willen eigen woon­milieu opbouwen in Van der Pekbuurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden