Ymere zet net gerenoveerde huurhuizen Het Breed nu alweer in de verkoop

Eigen Haard en Ymere gaan honderden net gerenoveerde woningen aan Het Breed verkopen om uit de kosten te komen.

Joost Zonneveld
Het eerste gerenoveerde blok van Het Breed. Beeld Jean-Pierre Jans
Het eerste gerenoveerde blok van Het Breed.Beeld Jean-Pierre Jans

De renovatie van de eerste van de elf flats is zojuist afgerond. Het project heeft echter niet alleen langer geduurd, maar ook meer gekost dan was verwacht. Ymere betaalde tachtig miljoen euro voor 680 woningen. Deze woningcorporatie is van plan in kleine porties de helft daarvan te verkopen, zegt projectleider Rob Oosterloo. Ze komen op de markt als een huurder vertrekt en zittende huurders kunnen ze ook kopen. Momenteel liggen de prijzen tussen 120.000 en 150.000 euro.

Tegenslagen
Eigen Haard renoveerde voor vijftig miljoen euro 480 woningen. Deze corporatie gaat met kleine aantallen de markt op en kijkt dan wel hoe ver ze komt. Ymere en Eigen Haard hebben veel tegenslagen gekend met de vernieuwingsplannen. In 2010 moesten ze het werk staken omdat de aannemer onvoldoende rekening hield met de bewoners. Een jaar later ging het renovatieplan zelfs van tafel, nadat niet voldoende bewoners hadden ingestemd met de vernieuwing van de buurt. Uiteindelijk kwamen de bewoners en de eigenaren er toch uit, waarna de renovatie begin dit jaar in gang is gezet.

Oosterloo: 'We willen dit project afmaken, maar als we nu met de plannen waren begonnen, had dit niet gekund.' Door de vertraging zijn de kosten voor de corporaties opgelopen. Zo zijn er diverse rechtszaken geweest over het afsluiten van de trappenhuizen en bovenstraten, overdekte bruggen die de blokken op de hogere etages verbinden.

Hogere woonlasten
Verschillende bewoners wilden dat niet vanuit architectonisch oogpunt of omdat de afstand tot de brievenbus dan te groot zou worden. De omstreden glazen entreegebouwen komen er nu toch. Volgens de corporaties is dat nodig om de ingangen veilig en schoon te houden.

Lange tijd is met de bewonersvereniging gesproken over de uitvoering van de renovatie en de duurzaamheidsmaatregelen: gevelisolatie, duizend zonnepanelen en lagetemperatuurverwarming. De bewoners waren bang voor hogere woonlasten. Oosterloo is daar niet bang voor. Tegenover een iets hogere huur staan veel lagere energielasten, zegt hij: 'Gemiddeld gaan bewoners er veertig euro per maand op vooruit, maar het zal per huishouden en afhankelijk van het verbruik verschillen.'

Nieuw geveltje
Frank Witzen van de bewonersvereniging is gematigd positief. 'Ze hebben er een nieuw geveltje in gezet waardoor de ramen nu open kunnen en je meer contact met de straat hebt, maar de oude gevels vond ik mooier. ' Ook twijfelt hij nog over de gevolgen voor de woonlasten.

Begin 2016 moet de hele renovatie afgerond zijn.

null Beeld Ronald Hingst
Beeld Ronald Hingst
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden