Massih Hutak Beeld Artur Krynicki
Massih HutakBeeld Artur Krynicki

Ymere verzuimt verantwoordelijkheden na te komen

PlusMassih Hutak

“Dat ze het inderdaad ­willen slopen en dan nieuwbouw neerzetten, zou prachtig zijn. Maar dan wil ik wel terug. En die garantie kunnen ze nu niet geven. Dus zonder garantie blijf je in de stress.”

‘Ik’ uit dit citaat is Ria Nette­koven, bewoner van de Kleine Die in Amsterdam-Noord. Deze wijk in de Purmerbuurt is een van de vooruitstrevende tuindorpen van het stadsdeel, met prachtige Amsterdamse Schoolarchitectuur, gebouwd door socialistische stedenbouwkundigen met een scherp oog en een groot hart voor de arbeidersklasse.

‘Ze’ uit het citaat is verhuurder Ymere. De wooncorporatie die sociale woningbouw heeft ge­privatiseerd om er winst op te maken. Lees: huizen verwaar­lozen, huren verhogen, weinig tot niets doen aan ernstige ge­zondheidsrisico’s van huurders door bijvoorbeeld een te hoge hoeveelheid lood in het drinkwater toe te staan, mantelzorgers bedreigen met uitzetting en bewoners een zo onveilig mogelijk gevoel geven totdat ze er zelf voor kiezen weg te gaan. Maar waar moeten ze dan naar toe? Tja.

Gisteren verscheen op AT5 een item waarin Ria en andere be­woners van de Kleine Die hun zorgen uiten over de plannen van Ymere. Zij horen over een paar maanden of hun oude, ­verwaarloosde woningen worden gerenoveerd of gesloopt. In beide gevallen krijgen ze géén terugkeergarantie. Daar waar Ria en haar buren het hebben over zaken als gemeenschapszin, gevoel van veiligheid en ­willen blijven wonen waar je geworteld bent, praat Ymere over ‘stadvernieuwingsurgentie’, ‘de Metropoolregio Amsterdam’ en ‘kaderafspraken’.

Dat de woningen in de Kleine Die inmiddels toe zijn aan een flinke onderhoudsbeurt, komt doordat Ymere heeft verzuimd hun verantwoordelijkheden na te komen van huizen onderhouden. Dat erkent Ymere. Dus volgt de logische vraag van de bewoners waarom ondanks dit verwaarlozen van hun woningen de huren jaarlijks blijven stijgen. Ook op die vraag antwoordt Ymere dat de huizen inderdaad in slechte staat zijn, maar dat de corporatie plannen heeft met de wijk. En het beleid binnen de organisatie is: zolang er geen besluit is genomen over de plannen rekenen we huur­verhoging.

Een cynischere cirkelredenering ga je dit decennium niet horen.

Waarom wordt het in het Nederland van 2020 toegestaan bewoners zo te terroriseren? Waarom grijpt niemand in? En is dit niet een laatste alarmsignaal voor de gemeente om er alles aan te doen om vastgoed in de stad weer terug te pakken en vooral uit handen te houden van dit soort wolven?

Hier en nu wordt in onze stad het universele mensenrecht op huisvesting grof geschonden. Niet alleen door Ymere, maar ook door De Key, Rappange, Rochdale en ga zo maar door. Een van de rijkste landen ter wereld kan haar burgers geen veilige huizen en schoon drinkwater garanderen. De trotse Nederlander, de barmhartige Amsterdammer en de Noord­side strijder in mij heeft zich nog nooit zo arm gevoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden