Ymere stapt op grote schaal in zonne-energie

Tenminste 8500 huurwoningen van Ymere krijgen de komende jaren zonnepanelen op het dak. Een speciaal reservefonds zorgt ervoor dat huurders die meedoen gegarandeerd minder gaan betalen voor stroom.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanaf september krijgen huurders de zonnepanelen aangeboden. Ook wordt in de gemeenschappelijke ruimtes van honderden appartementencomplexen de verlichting vervangen door zuinige ledlampen.

Voor Ymere is het de manier om snel veel daken te vullen met zonnepanelen. Woningcorporaties zijn goed voor twintig procent van het potentieel aan zonne-energie in de stad, maar investeringen komen niet makkelijk van de grond.

Als corporaties de opbrengst willen verrekenen met de huur, moeten ze per complex eerst toestemming krijgen van een ruime meerderheid van de huurders.

Daarom stelt Ymere de daken beschikbaar aan de dakdekkers Klomp en Patina - toch al belast met het onderhoud - en zonne-energiespecialist Lens.

Samen hebben ze een soort energiebedrijf opgericht, een zogeheten ESCo, dat eigenaar blijft van de zonnepanelen. Huurders van Ymere huren de zonnepanelen van deze ESCo.

Garantiefonds
Hoeveel de zonnepanelen opleveren, hangt af van hoeveel panelen ze ­nemen, hun stroomverbruik en de hoeveelheid zon op hun dak. Ymere schat dat de stroomrekening met acht zonnepanelen zo'n zestig euro per jaar lager uitvalt.

Een garantiefonds, gevuld met de besparing door de ledverlichting, springt bij als blijkt dat huurders toch duurder uit zijn, door dalende stroomprijzen of veranderende wetgeving.

€60

Met acht zonnepanelen schat Ymere dat de stroomrekening zo’n zestig euro per jaar lager uitvalt.

Woensdag gaf de Bank Nederlandse Gemeenten groen licht voor een investering van 26 miljoen euro in de ESCo. In totaal heeft het energie­bedrijf 35 miljoen ter beschikking.

Volgens Ymere is het voor het eerst dat een woningcorporatie dit zo groot aanpakt.

Woonlasten verlagen
Voor Ymere is het voordeel dat het zonder zelf te investeren voldoet aan de afspraken om woningen duurzamer te maken. Verder is het een manier om de woonlasten van huurders te verlagen.

Zelf investeren is geen optie omdat al het geld gaat zitten in nieuwbouw en renovatie. "We steken het in dingen waar we goed in zijn. Energiebesparing, dat kan een energiebedrijf beter dan wij," zegt een woordvoerder.

De komende weken wordt bekeken in welke volgorde de woningen aan de beurt komen, wijk voor wijk. Betrokkenen verwachten dat het voor ongeveer de helft gaat om Amsterdamse daken.

Ook De Key stelt daken beschikbaar

Ook woningcorporatie De Key stelt zijn daken beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie. Juist deze week nemen huurders ­van de Entrepotbrug in het Oostelijk Havengebied hun eigen ­zonnepanelen in gebruik.

Deze 250 zonnepanelen zijn de eerste die door huurders zelf worden bekostigd via de zogeheten postcode­roosregeling. Die geeft huishoudens die investeren een korting op de stroomprijs als ze maar in een aangrenzend postcodegebied wonen.

Op de Entrepotbrug is nog ruimte voor 500 tot 750 zonnepanelen. Ook daarvoor hebben de eerste zestig buurtbewoners zich al gemeld.

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid), die de zonnepanelen vrijdag in gebruik stelt, is enthousiast. Hij hoopt dat deze manier om de zonnepanelen te bekostigen aanstekelijk werkt voor andere corporaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden