Ymere reuzencorporatie

AMSTERDAM - De fusie tussen de woningcorporaties Ymere en Woonmaatschappij leidt tot het grootste bedrijf in de branche. Het nieuwe woningbedrijf, met 78.000 woningen in de regio groot Amsterdam, meent dat het door de bundeling bijna tweehonderd miljoen euro extra in dertien achterstandswijken kan investeren.Dit zeiden gisteren Lex Pouw, topman van Ymere en de nieuwe combinatie, en zijn collega Roel Steenbeek van Woonmaatschappij, die Pouw na diens vertrek binnen drie jaar zal opvolgen.

Bij de extra investering in achterstandswijken gaat het in Amsterdam om Bos en Lommer, de Chassébuurt, Osdorp, de Indische Buurt, de Transvaalbuurt, de Van der Pekbuurt en Nieuwendam-Noord. En in Haarlem om het Rozenprieel, de Slachthuisbuurt en de Boerhavewijk. In Haarlemmermeer worden Linquenda en Bornhorn/Overbos aangepakt. Ook Almere heeft 'een prachtwijk' die Ymere wil opknappen: de Bouwmeesterbuurt.

Het voornaamste pluspunt van de nieuwe corporatie is dat de risico's veel beter worden gespreid. Ymere is vooral sterk in Amsterdam en in mindere mate Almere, waar de corporatie veel oude woningen bezit. Woonmaatschappij heeft weer veel moderne doorzonhuizen in Haarlem en Haarlemmermeer, maar mist door de relatief geringe omvang de financiële slagkracht van Ymere.

Volgens Pouw zal Ymere zich uitputten om ook in 'de sociale component' te investeren, zoals scholing, werk, zorg, welzijn en het inrichten van de openbare ruimte. Hij ontkent dat de corporatie de probleemwijken louter als fusieargument gebruikt, terwijl het hoofddoel financiële versterking en expansie is. ''Wij zijn niet met gelegenheidsmotieven bezig,'' aldus Pouw. ''Wij praten al lang met Wooonmaatschappij.''

De fusie zal volgens Pouw geen directe gevolgen hebben voor huurders, al vindt hij dat de huren te laag blijven, nu de liberaliseringsplannen van het vorige kabinet in de prullenbak zijn verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden