Ymere gaat bouwen op terrein oude stadsarchief

AMSTERDAM - Woningbouwvereniging Ymere gaat met Fortress Projectontwikkeling bouwen op het terrein van het oude stadsarchief, aan de Amstel tussen Tolstraat en Rustenburgerstraat.

Woensdagavond wordt bekend wat er precies gaat gebeuren. Dan mogen buurtbewoners in het Asschergebouw tekeningen en maquettes komen bekijken.

Dat Ymere met Fortress mag gaan bouwen, is het resultaat van een inschrijvingsprocedure. Vijf partijen leverden bij stadsdeel Oud-Zuid tekeningen of ideeën in. Vorige maand werd de opdracht vergeven. Ymere en Fortress hadden de beste plannen voor, aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

Voor de inschrijving had het stadsdeel een lijst bouwvoorwaarden opgesteld, die deels het resultaat waren van overleg met de buurt.

Het archiefterrein telt behalve het oude gemeentehuis van Nieuweramstel, waarin het stadsarchief jarenlang was gevestigd, andere monumentale gebouwen, zoals de voormalige diamantslijperij van Asscher, en Cinetol. Ook staan in het gebied 327 (grotendeels sociale huur-)woningen. Het stadsdeel zegt dat die behouden blijven. De nieuwe woontorens worden er tussenin gebouwd; 'ingepast', zoals het stadsdeel zegt.

Voor woningen is op het terrein ruim 12.000 vierkante meter beschikbaar. Er komen verder kantoren (5370 vierkante meter), 2650 vierkante meter is gereserveerd voor een hotel, 1200 vierkante meter voor horeca en 1600 voor culturele voorziening. Het is ook de bedoeling dat het Ostadetheater, buurttheater in De Pijp, hierheen zal verhuizen.

Buurtbewoner ageerden aanvankelijk tegen de hoogte van de nieuwe woontorens en tegen de bouw van een school. Hun alternatieve plan kreeg geen politieke steun. De nieuwe school is bestemd voor het nu aan de Plantage Middenlaan gevestigde Ivko, een middelbare school met extra aandacht voor creatieve ontwikkeling. Medio 2010 wordt met de werkzaamheden begonnen. (HET PAROOL)

Bron foto: Ceinturion cc.

Het archiefterrein telt behalve het oude gemeentehuis van Nieuweramstel, waarin het stadsarchief jarenlang was gevestigd, andere monumentale gebouwen, zoals de voormalige diamantslijperij van Asscher, en Cinetol. Foto Ceinturion/Wikipedia.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden